OM kan nog geen ‘detailinformatie’ verstrekken over drie recente geruchtmakende misdrijven, maar ‘alle onderzoeken zijn in volle gang’


Halverwege de maand juli werd Suriname opgeschrikt door de vondst van drie verkoolde lichamen in een uitgebrande auto aan de Noordpolderdam. De mannen zijn vermoord, gekneveld en vervolgens werd de pick-up in brand gestoken. Een gruwelijke meervoudige moord. 

Zo’n vijf dagen later werd de identiteit van de vermoorde mannen door het Korps Politie Suriname bekend gemaakt en meteen wemelde het op social media van foto’s, namen, verdachtmakingen en links met Romano Meriba, de pleegzoon van oud-president Desi Bouterse.  

Het is vandaag de dag onduidelijk hoe het onderzoek in deze zaak vordert. Het Openbaar Ministerie (OM)  en politie zijn weinig mededeelzaam, terwijl de samenleving met veel vragen zit. Vooral, omdat voorafgaand aan deze meervoudige moord enkele opmerkelijke gebeurtenissen hebben plaatsgevonden, waarin in de politieonderzoeken ook nog geen enkele doorbraak lijkt te zijn.

Walter

Zo werd het land op 22 juni opgeschrikt door het bericht dat de kleinzoon van Desi Bouterse, Walter Bouterse, zichzelf in zijn woning aan de Bazaltstraat in Paramaribo met een schot in het hoofd met een vuurwapen van het leven had beroofd. Na de ontdekking van de suïcide heeft de politie huiszoeking verricht en daarbij werden onder andere 16.000 euro en ruim SRD 40.000 in beslag genomen.

Inbeslaggenomen geld gestolen uit politiebureau…

Enkele weken later, werd bij een inbraak bij de afdeling Kapitale Delicten van de politie het in de woning van Walter Bouterse inbeslaggenomen geld gestolen – andere spullen werden ongemoeid gelaten, het was de dader(s) slechts te doen om het geld van Walter Bouterse. Het geld bevond zich in een archiefkast waarvan de hangsloten werden opengebroken. Het had veel weg van een zogenoemde ‘inside job’. Natuurlijk heeft deze diefstal tot veel vragen geleid in de samenleving. Vragen die nog steeds niet door de politie- en Justitie-autoriteiten zijn beantwoord. Het is niet bekend of er verdachten in beeld zijn.

Wapendiefstal

Een andere opmerkelijke zaak is die van de diefstal op woensdag 23 juni, een dag dus voor de zelfmoord van de kleinzoon van Desi Bouterse, van wapens, handgranaten en munitie die in beheer waren bij de beveiliging van de ex-president. Ze lagen in een wapenkamer in de woning van Bouterse. Van deze diefstal is nimmer een officieel bericht verschenen. De diefstal werd ook pas twee dagen later bekend. En de 26e juni zei president Chandrikapersad Santokhi in De Nationale Assemblee, dat er een grondig strafrechtelijk onderzoek wordt verricht naar het verdwijnen van de wapens en munitie. De president zei ook, dat het Openbaar Ministerie belast is met het onderzoek, met uitsluiting van elk ander orgaan. 

Tot heden zwijgen de betrokken autoriteiten in alle talen, over deze zaken, die naar het zich laat aanzien, met elkaar in verband staan. Daarentegen gonst het op social media van allerlei ongefundeerde geruchten. Zo zouden de gestolen wapens zijn doorverkocht aan de onderwereld. Mensen vragen zich af waarom de oud-president ‘tientallen zware wapens’ in huis had. Zelfs de minister van Defensie, Krishna Mathoera, was hiervan niet op de hoogte.

Reactie OM op de zaken

Het Openbaar Ministerie laat in een reactie tegenover Dagblad Suriname weten, dat in de zaak van de wapendiefstal ‘alle mogelijke getuigen, alsmede functionarissen belast met wapenbeheer van het Nationaal Leger worden gehoord. Donderdag 29 juli was een afspraak gepland om de ex-president dhr. D. Bouterse uitgebreid bij proces-verbaal te horen, zoals het procedureel gebruikelijk is’.

‘Ten aanzien van de zaken “diefstal bij Kapitale Delicten” en “drie verkoolde lijken” kan het Openbaar Ministerie, in het kader van het behoedzaam omgaan met de tot nog toe verkregen informatie, vooralsnog geen detail informatie verschaffen. Alle bovengenoemde zaken worden onderzocht door een speciaal team bestaande uit leden van het Openbaar Ministerie en de (militaire) politie.’

‘Geduld’

Verder stelt het Openbaar Ministerie ‘begrip’ te hebben voor de roep uit de samenleving om tekst en uitleg over de zaken, ‘maar vraagt hen tegelijkertijd geduld op te brengen. Tegelijkertijd doen wij een beroep op de samenleving om betrouwbare relevante informatie in bovenvermelde zaken te delen met de (militaire) politie.’

‘Het Openbaar Ministerie kan de samenleving garanderen dat alle onderzoeken in volle gang zijn.’ 

Verdachten gearresteerd

Het OM heeft overigens vrijdagmiddag 30 juli bekendgemaakt, dat in de zaak van de wapendiefstal in de nacht van 29 op 30 juli vier verdachten zijn gearresteerd. Onder de arrestanten zou een politieman zijn. Verder laat het OM weten dat gestolen zijn 3 styer rifles, 2 RPG’s, 2 Multi-function Heavy machine guns, 25 AK-47 geweren, 1 mitrailleur, 5 karabijnen, 6 Taurus pistolen en 1 Browning pistool.

PK

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: