Leven is niet makkelijk op Lebi Doti

Lebi Dotie is een dorp in het bestuursressort Sarakreek in het district Brokopondo. Het dorp is een eiland in het stuwmeer en wordt voornamelijk bewoond door Aucaners. Er wonen ongeveer 1.500 mensen die leven van de landbouw, houtkap, jacht, visvangst en goudwinning. Er is een basisschool en een medisch centrum. Het beschikt over stromend drinkwater, maar niet over 1×24 uur stroom. De generator draait van zes uur ‘s avonds tot twaalf uur in de nacht. Om het dorp te kunnen bereiken moet men rijden naar Afobaka en de boot pakken om verder te gaan. 

Geen controle 

Een busrit naar Afobaka kost al SRD 200 en de boot naar Lebi Doti kost SRD 150. Voor vracht wordt apart betaald. Een zak rijst kost SRD 450, spijsolie SRD 70, suiker SRD 25, brood SRD 20 per pak. Er wordt voor een belkaart een extra SRD 5 gevraagd. Dit kan plaatsvinden, omdat er geen enkele controle is vanuit de overheid. Het lijkt alsof wij aan ons lot zijn overgelaten, klaagt een man. “Misschien denkt de overheid, dat er aan goudwinning wordt gedaan in het gebied dus we voelen het niet.” Maar, niet iedereen zit in de goud business. Er woont een aantal sociaal zwakke gezinnen in het dorp. Leven is verschrikkelijk hard in het dorp.

Wateroverlast 

Daarnaast kampt het dorp nog steeds met overlast vanwege de hoge waterstand van het stuwmeer. Deze situatie zorgt voor onhygiënische toestanden in het dorp. De bewoners zijn bang dat er ziektes kunnen uitbreken. 

VP

error: Kopiëren mag niet!