Gitarist Jacob Desvarieux, mede-oprichter groep Kassav’, overleden aan Covid

Gitarist Jacob Desvarieux is vrijdag 30 juli overleden in Pointe-à-Pitre op Guadeloupe als gevolg van Covid-19. Hij was een van de oprichters van de groep Kassav’, een monument in West-Indië dat in de jaren ’80 enorm veel succes genoot door het mixen van lokale muziek om een ​​stijl te creëren, de zouk.

Op 65-jarige leeftijd werd hij op 12 juli opgenomen in het ziekenhuis na besmetting met het coronavirus. In fragiele gezondheid sinds een niertransplantatie, was hij in een kunstmatige coma geplaatst. Hij had onlangs al bekendgemaakt, dat Kassav’ alle geplande concerten had geannuleerd.

“West-Indië, Afrika en muziek hebben zojuist een van zijn grootste ambassadeurs verloren. Jacob, dankzij jouw kunst heb je West-Indië dichter bij Afrika gebracht. Dakar waar je woonde huilt. Vaarwel vriend”, tweette de Senegalese zanger Youssou Ndour vrijdagavond:

De oprichting van Kassav ‘in 1979 en de ontwikkeling ervan in het volgende decennium maken deel uit van twee trends van die jaren.

Enerzijds de opkomst van het identiteitsgevoel en de regionalistische bewegingen aan het einde van de jaren ’70. In overzeese gebieden, in Corsica of in Bretagne, leidt dit ertoe dat een aantal lokale artiesten hun cultuur en hun taal zich opnieuw toe-eigenen en de muziek traditioneel moderniseren.

Kassav’ (verwijzend naar cassave, een cassavecake) werd in 1979 opgericht door kunstenaars uit Guadeloupe, Pierre-Edouard Decimus (van de groep Les Vikings de la Guadeloupe) en Freddy Marshall.

Ze rekruteerden andere muzikanten, waaronder Desvarieux, geboren in 1955 in Parijs en die als gitarist rockinvloeden claimde, van Chuck Berry tot Jimi Hendrix.

De basis van de stijl van de groep is gwo ka, Guadeloupe-muziek gekenmerkt door drums. Hij voegde andere ingrediënten toe uit het hele Caribisch gebied – Haïtiaans kompas, biguine … – en moderne verpakkingen, met bas, koper en keyboards.

Kassavs eerste album, “Love and Ka dance”, werd uitgebracht in 1979. 1980 markeert het eerste optreden voor de groep van degene die het embleem zal worden: de Martinicaanse zangeres Jocelyne Béroard.

Kassav’ bereikte het hoogtepunt van zijn populariteit aan het einde van de jaren ’80. Hij tekende een contract bij de multinational CBS, bracht in 1987 het album “Vini Pou” uit (platina plaat) en ontving in 1988 een Victoire de la musique.

Geprezen door de Amerikaanse jazzman Miles Davis, gaat de groep naar concerten over de hele wereld. En naast de vele albums van Kassav’ brengen haar leden soloplaten uit.

Sindsdien is de zoukmode gedaald, maar Kassav’ bleef een groot publiek trekken in concert.

Monument in West-Indië en ster in Frankrijk, de groep is ook zeer bekend in Afrika. De clip voor “Syé Bwa” is opgenomen in Kinshasa (Democratische Republiek Congo, dat nog Zaïre heette).

“Afrika heeft zich zelfs vóór Frankrijk voor ons opengesteld”, vertelde Jocelyne Béroard in 2019 aan het tijdschrift Jeune Afrique.

PK

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: