Berenstein over verhoging Omzetbelasting: “Wat heb je eraan als het volk is uitgeperst?”

De aanbieding van de ontwerpwet wijziging van de Wet Omzetbelasting 1997 heeft tot felle discussies geleid in De Nationale Assemblee, DNA. Niet alleen in DNA, maart ook daarbuiten zijn er diverse reacties. Vakbondsvoorzitter Robby Berenstein van C-47 zegt dat de maatregelen teveel achter elkaar komen. Hij vreest dat het volk dit tempo in de portemonnee niet kan bijbenen. Want volgens hem is de ‘rek’ er op een bepaald moment uit. 

De regering wil in het kader van het Herstelplan een aantal noodzakelijke maatregelen nemen om de inkomsten van de Staat op korte termijn te verhogen. In de toelichting van deze wet staat dat ook de fiscale maatregelen onderdeel uitmaken van dit plan. Het omzetbelastingtarief ziet er dan alsvolgt uit dat de invoer van goederen met 2 procent is verhoogd. 

Verlichting

Berenstein maakt duidelijk, dat de verhogingen steeds komen zonder een adequate verlichting. “Recentelijk ging de prijs van benzine omhoog, ook zijn er verhogingen voor water en stroom, terwijl de prijzen in de winkels er niet om liegen.” Hij merkt op dat de effecten op goederen en diensten niet uitblijven. “Dat maakt het enorm zwaar wanneer er geen verlichtende maatregelen worden genomen.” Volgens Berenstein zou daarom deze laatste maatregel door middel van belastingschijven moeten worden toegepast. Berenstein is ook kritisch over het rendement van de omzetbelasting.

“Dat we hogere prijzen gaan betalen is het enige dat zeker is”, zegt Berenstein. “Niet zeker is of de gelden terechtkomen in de overheidskas.”

De voorzitter van C-47 spreekt de hoop uit dat DNA deze zaken in overweging neemt. “Want wat heb je eraan als het volk is uitgeperst?”, vraagt hij. Ook wijst Berenstein op de doorwerking van een dergelijke maatregel in de keten en het effect op de samenleving. “De werknemer krijgt vandaag een loonsverhoging en morgen is dat achterhaald.”

RB

error: Kopiëren mag niet!