Vreedzaam Markt: immaterieel cultureel erfgoed en toeristische attractie

De Vreedzaam Markt is in 1989 ingesteld toen Werner Vreedzaam minister was van Regionale Ontwikkeling. Na vele gesprekken met vertegenwoordigers van de straatventers toen, werd besloten ze te accomoderen in de oude loods van de oude Koninklijke Nederlandse Scheepvaart Maatschappij (KNSM) en verpakkingscentrum  van de toenmalige CIS (Centraal Importbedrijf Suriname) aan de Waterkant.

De markt werd in de volksmond bekend als de Vreedzaam Markt als onderdeel van de Centrale Markt, een plek waar men terecht kan als men op zoek is naar culturele erfgoedproducten.

Deze markt is in de loop der jaren uitgegroeid tot een markt waar men terecht kan als men op zoek is naar culturele erfgoedproducten. Verschillende erfgoedproducten worden aangeboden op deze markt. Het gaat vooral om producten die gerelateerd zijn aan volksgeneeskunst, religie, rituelen, muziek, ambacht en traditionele gerechten van de marrons en inheemsen. De producten die te maken hebben met de volksgeneeskunst en rituelen zijn wel in de meerderheid.

De producten die aangeboden worden maken dat deze markt een unieke is die mogelijk zou kunnen worden ontwikkeld tot een toeristische attractie. van internationale allure, waarin erfgoedproducten een centrale rol vervullen. Het is bij uitstek de plek als het gaat om het aanbieden van erfgoed toerisme. De marktverkopers onderkennen ook de toeristische waarde van deze markt.

Uiteraard moet een aantal zaken worden aangepakt om deze markt daadwerkelijk tot een erfgoed toerisme attractie te maken. De markt is nog geen duurzaam toerismeproduct. Er is geen sprake van promotie en marketing van de markt als toerismeproduct. Marktverkopers zijn zich niet daarvan bewust en de markt wordt niet alszodanig gezien.

Deze markt zou best kunnen worden vergeleken met de Ver-o-peso markt in de Braziliaanse stad Belém en markten in Jamaica die een toeristische trekpleister zijn, alleen moet de bijdrage aan duurzaam toerisme nog ontwikkeld worden.

De markt maakt, vanwege achterstallig onderhoud in de afgelopen jaren, een verwaarloosde indruk. Desondanks is deze markt ook een plek waar duurzame ontwikkeling en erfgoed toerisme in Suriname kan worden nagestreefd en ontwikkeld worden tot een duurzame erfgoedtoerisme attractie.
VP 

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: