Minister Achaibersing: ‘Kom niet met een eis om binnen 48 uur ontvangen te worden’

Na afloop van de Raad van Ministers woensdag 28 juli liet minister Armand Achaibersing van Financiën en Planning tegenover de aanwezige media duidelijk blijken verre van tevreden te zijn over het optreden van de Douanebond. 

‘Ik heb een brief van de bond ontvangen waarin wordt gesteld dat ik het bestuur van de bond binnen 48 uur moet ontvangen. Dat is niet elegant. Dat had beter gedaan moeten worden. Elke maand zit ik samen met het bestuur van de bond, de Belastingdienst en de Douane aan tafel. Informeer mij eerst wanneer zaken niet goed gaan, maar kom niet met een eis om binnen 48 uur ontvangen te worden. Zo hoort het niet. Ik ben in gesprek met de voorzitter van de Douanebond.’

Achaibersing zei ook, dat de Douane eerst de uitvoer van hout weer moet oppakken. ‘Dat is dienstweigering, dat is niet juist en dat accepteer ik niet.’

‘Er is een aantal zaken dat absoluut sneller kan kan worden opgepakt. Ik ben bereid om alles goed door te spreken. Maar, nogmaals, als men vindt dat het niet goed loopt, vraag dan een onderhoud met mij, maar kom niet met die eis. We gaan praten en zaken die gerealiseerd moeten worden en op het bord van Financiën liggen, die gaan we doen en misschien wat meer snelheid er in brengen.’

Over onderbezetting van personeel bij de Douane zei de bewindsman, dat ook wat dat betreft gesprekken gaande zijn om een nieuwe lichting aan te werven. ‘Maar, laat me niet via de pers met de bond communiceren. Ik moet niet beschuldigd worden niet netjes te zijn.’

De schade die wordt aangericht door de actie van de Douanebond valt volgens Achaibersing mee. ‘Inklaringen gaan door, met wellicht wat vertraging. Je kunt niet de haven lamleggen zolang we in bespreking zijn.’

Verder ging de minister in op een verhaal dat de ronde doet, dat de vakantiegelden deze maand zijn betaald met gelden uit het Covid Fonds. ‘Dat is absoluut niet zo. De econoom die dat beweert is stemming aan het maken.’

Over de gesprekken met het Internationaal Monetair Fonds, IMF, liet Achaibersing nog weten, dat Suriname ‘aan alle prior conditions voldaan’ heeft. ‘We zijn in afrondende fase met het IMF, enkele zaken buiten onze invloedsfeer moeten nog worden afgerond, daar wachten wij op.’

PK

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: