Het Bio-hydroponic farming project van inheemse vrouwen

Het project ‘Our future Forests-Amazonia Verde’, heeft als doel het bevorderen van leiderschap onder inheemse vrouwen. In het kader hiervan zal het ‘Bio-hydroponic farming’ project in het dorp Powakka uitgevoerd worden. 

Inhoud van het project

In een gesprek met Dagblad Suriname gaat Sharmaine Artist in op het Bio-hydroponic farming project. “Het bestaat uit twee delen, bio- en hydroponic farming.” Artist geeft aan. dat het afval van groente en fruit verwerkt zal worden tot vloeibare biologische mest. “Met onze vloeibare biologische mest gaan we onze gewassen planten middels een hydroponic systeem.” Artist geeft aan. dat het niet om een nieuwe methode gaat, maar voor hun dorpen is het zeker wel iets nieuws waarmee ze van start zullen gaan.

“Als we kijken naar klimaatveranderingen, dan zien we ook dat onze dorpen hieronder lijden. We hebben te maken met extreme regenval, extreme droogte, dus we moeten nu gaan kijken naar andere methoden om te planten.” Volgens Artist heeft dit project te maken met de nieuwe technologie hydroponic en wat erbij komt is, dat ze gewoon met behulp van hun eigen groente- en fruitafval zullen gaan planten. 

Inheemse vrouwen

Dit project is een project van Conservation International, Our future forests-Amazonia Verde. “Het richt zich eigenlijk op het bevorderen van leiderschap onder inheemse vrouwen.” In Suriname zijn er twee vrouwen gekozen, Marijane Makadepuung en Sharmaine Artist. “Ik trek dus mijn project ‘Bio-hydroponic farming en ik neem daarbij het dorp Powakka en vijf omliggende dorpen. Het is een project speciaal voor inheemse vrouwen, dus  vandaar dat we eigenlijk gewoon hebben gemeend om een inheemse gemeenschap te betrekken.”

Tijdsduur en doel van het project

Artist zegt hierover: “De duur van het project is een jaar lang en we zijn reeds vorig maand gestart met voorbereidingen, het identificeren van mensen, de vrouwen die ons voornamelijk gaan helpen, maar ook de vrouwen die gaan participeren. We moeten dus volgend jaar in juli afronden met het project.”

Artist stelt, dat ze na afloop van dit project willen dat de vrouwen uit de verschillende dorpen in staat zijn om hun eigen leiderschap vaardigheden en de kennis die ze opgedaan hebben tijdens het project, zullen gaan overdragen aan andere vrouwen in hun eigen dorp. Ook is het de bedoeling dat er andere financieringen gezocht zullen worden voor overige dorpen om een soortgelijke project uit te voeren. “Maar, tegen die tijd hebben de vrouwen die nu gaan participeren al de kennis opgedaan en gaan zij nu de voortouw nemen en de vrouwen in hun eigen dorp trainen.”

Artist zegt ook, dat het de bedoeling is dat de vrouwen economisch onafhankelijk worden. “Ze gaan daaruit verdienen, dat is de bedoeling. En dat we eventueel ook kunnen gaan kijken naar export en dat we kunnen meedoen aan internationale markten, want over de hele wereld zien we dat mensen nu uitkijken naar biologisch voedsel. Als we dit tot een succes maken dan kunnen we ook breder kijken en onze bredere kijk heeft dus te maken met export naar het buitenland”, aldus Sharmaine Artist.

SK

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: