Ecuador trekt het staatsburgerschap van WikiLeaks-oprichter Julian Assange in

Een rechtbank heeft het Ecuadoraanse staatsburgerschap van WikiLeaks-oprichter Julian Assange ingetrokken.

Ecuador’s rechtssysteem heeft de Australiër formeel op de hoogte gebracht dat zijn naturalisatie teniet was gedaan nadat de Ecuadoraanse autoriteiten hadden gezegd dat de ondersteunende brief meerdere inconsistenties, verschillende handtekeningen, de mogelijke wijziging van documenten en onbetaalde vergoedingen bevatte, naast andere problemen.

Carlos Poveda, de advocaat van Assange, vertelde het persbureau Associated Press dat de beslissing zonder behoorlijk proces was genomen en dat Assange niet in de zaak mocht verschijnen.

Assange zit nog steeds vast in de zwaarbeveiligde Belmarsh-gevangenis in Londen terwijl de Verenigde Staten om zijn uitlevering vragen. Een Britse rechtbank oordeelde in januari dat Assange niet mag worden uitgeleverd aan de VS, en zei dat de stap “onderdrukkend” zou zijn.

Hij is beschuldigd van samenzwering met de voormalige Amerikaanse militaire inlichtingenanalist Chelsea Manning om in 2010 een schat aan geheim materiaal te lekken. Zijn aanhangers en persvrijheidsgroepen beschouwen hem als een onderzoeksjournalist die oorlogsmisdaden aan het licht heeft gebracht.

De geheime documenten met betrekking tot de militaire inzet van geallieerde troepen in Afghanistan werden vrijgegeven op WikiLeaks, terwijl Assange ook samenwerkte met journalisten bij prominente nieuwszenders.

Als Assange schuldig wordt bevonden, kan hij 175 jaar gevangenisstraf krijgen in de VS.

Assange vluchtte in 2012 naar de ambassade van Ecuador in Londen om uitlevering te voorkomen. Hij kreeg daar asiel en kreeg later het staatsburgerschap.

Destijds was de regering van Ecuador van plan om Assange de diplomatieke status te verlenen, waardoor hij de ambassade veilig zou kunnen verlaten.

Later laaiden de spanningen echter op tussen Quito en Assange.

De Ecuadoraanse regering trok zijn asielstatus in 2019 in en Assange werd vervolgens door de Britse politie gevangen gezet wegens het overtreden van de voorwaarden voor borgtocht.

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: