De naakte waarheid: Illegaal geschoten jaguar wordt geprepareerd voor de pot

“Al decennia lang is Suriname een van de grootste bronlanden voor de legale en illegale handel in wilde dieren, waaronder beschermde dieren zoals de jaguar.  De afgelopen 5 – 10 jaar neemt het doden, preparen en smokkelen van jaguars en jaguaronderdelen toe met als eindbestemming voornamelijk China”, aldus Els van Lavieren van Conservation International.   

Wereldwijd staan diersoorten onder toenemende druk om uitgeroeid te worden door de Aziatische/Chinese traditionele geneeskunde. Veel mensen in Azië geloven dat specifieke lichaamsonderdelen van dieren helend werken bij allerlei ziektes en kwalen. Hoewel dit nog nooit wetenschappelijk bewezen is, heeft dit de afgelopen decennia geleid tot een enorme toename van de illegale handel in bedreigde dieren en planten. Dit wordt versterkt doordat China een economische wereldmacht is geworden en over de hele wereld centra uit de grond schieten die traditionele Chinese medicijnen promoten en verhandelen. Het gaat om een miljardenbusiness, aldus Van Lavieren in een donderdag 29 juli uitgebracht persbericht. 

Pangolins (schubdieren), tijgers en neushoorns zijn de bekendste diersoorten die dreigen uit te sterven door de vraag vanuit Azië naar hun lichaamsonderdelen.

In Suriname is een van de bekendste voorbeelden hiervan de jaguar. De jaguar wordt in Suriname geschoten door jagers, zowel op bestelling als opportunistisch om extra geld te verdienen of om de kosten van een jachttrip terug te verdienen. De illegale handel in jaguars is georganiseerd en levert bepaalde mensen in de keten veel geld op. Zodra de jaguar gedood is, wordt het dier van zijn nagels, vel en tanden ontdaan (lees ook dit artikel uit 2014).  

Zie hier het schokkende filmpje hoe dat gebeurt:

Conservation International roept de samenleving op om nee te zeggen tegen deze illegale praktijken, of om deze te melden. De jaguar heeft een belangrijke rol in het bos, namelijk de aantallen planteneters zoals de agouti (konkoni) en capybara (kapua) onder controle te houden. Als dat niet gebeurt is de kwetsbare balans verstoord en verandert het bos op onwenselijke wijze voor ons allemaal. Ieder dier in de natuur heeft een belangrijke rol om deze balans te handhaven. 

De rijke en unieke biodiversiteit in Suriname wordt bedreigd door wildlife criminaliteit. Daarnaast ondervinden de wilde dieren in Suriname ook vele andere bedreigingen.

Om deze reden lanceert Conservation International Suriname spoedig hun grootschalige voorlichtingscampagne “Go Wild For Wildlife”, waar wordt samengewerkt met bekende Surinamers zoals DJ Chuckie, Dean Gorre, Michael Soeng Ngie, Gail Eijk, en nog velen anderen. Ilonka Elmont is een van de initiatiefnemers samen met Conservation International. De illegale handel in de jaguar is een van de zeven hoofdthema’s van de campagne.  Deze campagne wordt mede gefinancierd door het Our Future Forest – Amazonia Verde project.

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: