IMF verhoogt groei prognoses voor rijke landen, verduistert vooruitzichten voor ontwikkelingslanden

Het Internationaal Monetair Fonds handhaafde dinsdag zijn wereldwijde groeiprognose van 6% voor 2021, verbeterde de vooruitzichten voor de Verenigde Staten en andere rijke economieën, maar verlaagde de schattingen voor ontwikkelingslanden die worstelen met stijgende COVID-19-infecties.

De divergentie is grotendeels gebaseerd op betere toegang tot COVID-19-vaccins en aanhoudende fiscale steun in geavanceerde economieën, terwijl opkomende markten op beide fronten moeilijkheden ondervinden, zei het IMF in een update van zijn World Economic Outlook.

“Bijna 40 procent van de bevolking in geavanceerde economieën is volledig gevaccineerd, vergeleken met 11 procent in opkomende markteconomieën en een klein deel in ontwikkelingslanden met lage inkomens”, zei Gita Gopinath, hoofdeconoom van het IMF, tijdens een persconferentie. .

“Sneller dan verwachte vaccinatiepercentages en terugkeer naar de normaliteit hebben geleid tot upgrades, terwijl een gebrek aan toegang tot vaccins en hernieuwde golven van COVID-19-gevallen in sommige landen, met name India, hebben geleid tot downgrades”, zei ze.

Het IMF voorspelt ook lagere vooruitzichten voor Indonesië, Maleisië, de Filippijnen, Thailand en Vietnam, waar de recente golven van COVID-19-infecties op de activiteit drukken. Het Fonds voorspelde dat opkomend Azië dit jaar met 7,5% zou groeien, een daling van 1,1 procentpunt ten opzichte van de prognose van april.

Lage-inkomenslanden zagen een afwaardering van 0,4 procentpunt in hun groei in 2021, waarbij het Fonds de langzame uitrol van vaccins aanhaalde als de belangrijkste factor die hun herstel in de weg stond.

INFLATIE

Gopinath zei dat het IMF de inflatiedruk beschouwt als van voorbijgaande aard als gevolg van “mismatches tussen vraag en aanbod” nu de economieën weer opengaan, met hoge inflatiecijfers dit jaar, vooral in de Verenigde Staten, die volgend jaar terugkeren naar normale niveaus.

Maar ze zei dat als knelpunten in de voorziening langdurig blijken te zijn, ze ervoor kunnen zorgen dat de inflatieverwachtingen volgend jaar niet meer verankerd zijn, wat een punt van zorg zou zijn.

In één scenario dat zowel opkomende markten als geavanceerde landen met een grote aarzeling tegen vaccins treft, zei het Fonds dat dit jaar en in 2022 0,8 procentpunt zou kunnen worden geschoren van de wereldwijde bbp-groei, wat zou resulteren in een wereldwijd productieverlies van ongeveer $ 4,5 biljoen in 2025.

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: