Burgerslachtoffers in Afghanistan bereiken recordhoogte

 Burgerslachtoffers bereikten record niveaus in de eerste helft van 2021, met een piek vanaf mei toen de VS begonnen met het terugtrekken van hun laatste troepen.

In de eerste zes maanden van het jaar werden ongeveer 5.183 slachtoffers geregistreerd – een stijging van 47% ten opzichte van 2020 – ontdekte de United Nations Assistance Mission in Afghanistan (UNAMA) in een rapport.

Bijna 2.400 Afghaanse burgers werden in mei en juni gedood of gewond toen de gevechten tussen Taliban-opstandelingen en Afghaanse veiligheidstroepen escaleerden, het hoogste aantal in die twee maanden sinds het begin van de registratie in 2009.

De cijfers onderstrepen de benarde situatie voor Afghaanse burgers, aangezien de hevige gevechten in mei en juni weer oplaaiden nadat de Amerikaanse president Joe Biden had aangekondigd dat de Amerikaanse troepen zich in september zouden terugtrekken, waarmee een einde kwam aan 20 jaar buitenlandse militaire aanwezigheid in het land.

UNAMA zegt dat 2021 het dodelijkste jaar zou zijn voor Afghaanse burgers sinds het begin van de registratie, tenzij er dringend actie wordt ondernomen om het geweld in het land aan te pakken.

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: