Winkel Debs 60 jaar

“Respect voor elkaar zal Suriname erbovenop helpen”

Winkel Debs aan de Zwartenhovenbrugstraat 141 in Paramaribo bestaat 60 jaar. Het ontstaan van de handelszaak kan niet los worden gezien van de Libanese immigratie naar Suriname. In de loop van de jaren hebben honderden Libanezen uit het Midden-Oosten, zich via Frans-overzees Caribisch gebied succesvol in Suriname gevestigd.

Zelfstandige ondernemers

De Libanese immigranten hebben zich als zelfstandige ondernemers ontplooit. Begonnen als staatventers en marktverkopers beklommen zij de maatschappelijke tot op hoge rangen en standen in de samenleving.

Familie Debs-Moussie

Aan het begin van tweede helft van de twintigste eeuw bezocht Mirchid Debs afkomstig uit Guadeloupe Suriname waar hij Antoinette Moussie ontmoette. Het paar stapte in het huwelijksbootje, vestigde zich in Guadeloupe en gaf het leven aan 4 kinderen. Het gezin kwam uiteindelijk naar Suriname. Om in het levensonderhoud te voorzien werd de handelspraktijk van de familie in Suriname voortgezet. Zo ontstond Winkel Debs, die het vooral moet hebben van de textielhandel.

Rasecht Surinaams

Mevrouw Rosita Debs: ‘Ik ben de oudste dochter van de oprichter van de winkel, die ik in 2005 heb overgenomen. Gezien mijn afkomst en levensloop zou ik kunnen leunen op de Surinaamse-, de Libanese- en/of Franse nationaliteit. Maar ik ben rasecht Surinaams en zou dit land voor geen cent van de wereld willen ruilen voor een ander. Na mijn komst naar Suriname, ben ik nooit meer teruggekeerd naar mijn geboorteland Guadeloupe.’

Elkaar helpen

‘De tijden veranderen het gaat op het moment minder goed met ons land en de wereld. Ik stel mij voor, dat achter de wolken de zon schijnt. Wij zullen vooruitkomen als wij respect naar elkaar toe tonen. Als je iets niet goed vindt, probeer het op een nette manier tegen de ander te zeggen en niet beledigen. Laten we in deze moeilijke tijd elkaar helpen. Als je in de zaak staat en ziet, dat iemand iets nodig heeft maar niet voldoende geld bezit, probeer dan te helpen als het mogelijk is.’

HD

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: