Paul Somohardjo (PL): ‘Mijn attitude is vergevingsgezindheid’

Het kan verkeren in de politiek. De Pertjajah Luhur (PL) en ABOP zullen binnenkort in De Nationale Assemblee hun stem uitbrengen voor intrekking van de gewijzigde Amnestiewet, terwijl beide fracties in maart 2012 voor die wet hadden gestemd. Het wordt dus naar verwachting een 180 graden draai voor beide fracties.

Dat de Assemblee binnenkort de gewijzigde Amnestiewet zal intrekken, is het gevolg van het donderdag 22 juli door het Constitutioneel Hof uitgesproken oordeel over het verzoekschrift van de toenmalige NDP-fractie inzake toetsing van de Amnestiewet aan de Grondwet en internationale verdragen. De gepleegde feiten op 7, 8 en 9 december 1982 komen niet in aanmerking voor amnestie. De gewijzigde Amnestiewet is aldus het Hof in strijd met de Grondwet en internationale mensenrechtenverdragen. 

Pertjajah Luhur-voorzitter Paul Somohardjo en de vijf overige toenmalige Assembleeleden kregen eind maart 2012 fiat van de structuren van de partij om voor de wijziging van de Amnestiewet stemmen. ‘Wat de structuren beslissen, dat is voor mij wet. Als u zegt ga links dan ga ik links en als u zegt ga rechts dan ga ik rechts.’

Somohardjo zegt maandag 26 juli in een reactie tegen Dagblad Suriname: ‘Ik wil geen hypocriet zijn. Bouterse had een waarheidscommissie beloofd voor nabestaanden van de 8 December-slachtoffers en hij zou openbaar spijt betuigen. Vergiffenis vragen is geen crime. Mijn attitude is vergevingsgezindheid. Ik ga nu wel meewerken aan het intrekken van de gewijzigde Amnestiewet.’ Ruim een week later zei hij in de Assemblee: ‘Laten we zaken rationeel houden. Het gaat er niet om, om te scoren of wie moet winnen of verliezen, maar om het Surinaamse volk en zijn toekomst. Het is tijd dat er voorgoed een eind komt aan deze kwestie. Na 30 jaar hebben we nog steeds geen waarheid.’

Eind 2012 was Somohardjo aanwezig op een massameeting van de NDP in partijcentrum Ocer en zei daar onder andere: ‘Ik ben bereid om te sterven voor president Desi Bouterse en zijn Nationale Democratische Partij. Daar staat vriendschap voor. Ik vraag u niet om voor mij te sterven, maar wel flauw te vallen.’

Maar, in de tweede week van april 2014 zette Bouterse de Pertjajah Luhur uit de coalitie, vanwege een gebrek aan vertrouwen.

Naïef? 

Maar, waren de Pertjajah Luhur en haar voorzitter in 2012 niet wat naïef door af te gaan op de belofte, toezegging, van toenmalig president Desi Bouterse om excuses aan te bieden voor de Decembermoorden? Hoe geloofwaardig waren die woorden van de inmiddels veroordeelde hoofdverdachte in het 8 December strafproces? ‘Misschien was het wat naïef’, zegt Paul Somohardjo nu.

Overigens gingen de PL en Somohardjo voorbij aan het feit, dat de gewijzigde Amnestiewet een flagrante inbreuk was in een lopend strafproces en daarmee ook een desavouering van de Grondwet.

In de eerste week van april 2012 werd het goedgekeurde wetsontwerp ter wijziging van de Amnestiewet door waarnemend president Robert Ameerali getekend en afgekondigd in het Staatsblad.

PK

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: