Vaticaan geeft voor het eerst informatie over wereldwijde eigendommen

Voor het eerst in zijn geschiedenis heeft het Vaticaan zaterdag gedetailleerde onthullingsformulieren vrijgegeven waaruit blijkt dat de Heilige Stoel wereldwijd meer dan 5.000 eigendommen bezit. De stap komt voor op een groot proces dat volgende week in Vaticaanstad van start gaat en waarbij een mislukte investeringsovereenkomst in Londen is betrokken. Tien zijn aangeklaagd voor financiële misdrijven, waaronder een prominente kardinaal.

De begroting voor 2020 van de Administratie van het Patrimonium van de Heilige Stoel (APSA), die eigendommen en investeringen van het Vaticaan beheert, toonde aan dat het Vaticaan 4.051 eigendommen bezit in Italië en 1.120 wereldwijd, waaronder in Londen, Parijs, Genève en Lausanne – veel als investeringen in chique wijken.

Vanwege de pandemie heeft het Vaticaan in 2020 bezuinigd op de uitgaven en zich gericht op het voldoen aan salarissen, op het verstrekken van fondsen voor kerken en op liefdadigheid. Om geld te besparen heeft het Vaticaan de evenementen en activiteiten met 75% verminderd en de budgetten voor zijn diplomaten wereldwijd aangescherpt.

Vorig jaar had het Vaticaan een begrotingstekort van € 66,3 miljoen ($ 78 miljoen), wat beter was dan de € 68 miljoen ($ 80 miljoen) tot € 146 miljoen ($ 172 miljoen) eerder geraamd.

Ongeveer € 50 miljoen ($ 59 miljoen) van het operationele budget van het Vaticaan kwam van Peter’s Pence, een fonds dat werd gevraagd door katholieke parochianen om te voorzien in Vaticaanse liefdadigheidsinstellingen waaruit het Vaticaan ook kan putten om zijn bureaucratie draaiende te houden. De katholieke kerk beheert religieuze zaken van 1,3 miljard katholieken wereldwijd.

Van de eigendommen die het Vaticaan over de hele wereld heeft, wordt 14% verhuurd tegen marktconforme tarieven om het Vaticaan en zijn liefdadigheidswerk te financieren, terwijl de rest ofwel onder de marktprijs wordt verhuurd of wordt gebruikt door katholieke kardinalen of huidige en gepensioneerde Vaticaanse functionarissen.

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: