SRD 1,8 miljard inkomsten uit goudsector

Royalty’s lopen nog achter

De inkomsten van de staat uit de goudmijnbouwsector bedroegen voor de eerste helft van dit jaar SRD 1.847,400.000. Dit bedrag is opgebouwd uit SRD 923 miljoen aan directe belastingen en SRD 924 miljoen aan niet-directe belastingen, waaronder royalty’s en dividend.

Van de verhoging van royalty inkomsten uit de goudsector, zoals één van de IMF (Internationaal Monetair Fionds) eisen luidt, is tot nu toe nog geen sprake. De inkomstenbelasting (directe belasting) uit de goudsector van SRD 874,8 miljoen vormt een significant deel van de totale directe belastinginkomsten van de staat voor het eerste halfjaar voor een bedrag van SRD 2,6 miljard.

De royalty’s en dividend, de niet-belastingontvangsten, van de mijnbouwbedrijven worden in valuta gestort in de staatskas. Voor de eerste helft van dit jaar zijn de inkomsten aan royalty’s en dividend in vergelijking met dezelfde periode van vorig jaar niet significant gestegen.

Tijdens de onderhandelingen met het IMF voor de Staff Level Agreement is afgesproken dat met het oog op de herstel van de budgettaire houdbaarheid de royalty tarieven voor zowel de kleine- als de grote goudbedrijven verhoogd zouden worden naar 7,5 procent. Het royalty tarief voor de kleine goudproducenten bedroeg 2,75 procent en is in januari dit jaar per staatsbesluit verhoogd naar 7,5 procent. De wettelijke verhoging van het tarief naar 7,5 procent voor de grote mijnbouwbedrijven laat nog op zich wachten. Het royalty tarief voor de grote goudproducenten bedraagt thans 6 procent. Volgens de tijdslijn aangegeven in het Herstelplan dient deze aanpassing van het royalty tarief in augustus een feit zijn.

Hoewel de verhoging van het royalty tarief bij de kleine goudproducenten in januari dit jaar per staatsbesluit is doorgevoerd, blijkt dat de kleinschalige goudbedrijven deze tariefsverhoging nog niet hebben toegepast bij de afdracht van royalty’s. In een overzicht dat Financiën-minister Armand Achaibersing de Nationale Assemblee heeft doen toekomen, wordt niet ingegaan op de redenen hiervan. Ook over de verhoging van het royalty tarief voor de grote mijnbouwbedrijven wordt er niets gezegd.

Nog geen halve cent gezien uit goudsector

Het Assembleelid Dew Sharman van de VHP heeft vorige week donderdag tijdens het zogeheten “vragenuurtje” in het parlement zich heel scherp uitgelaten naar de regering toe met betrekking tot verhoging van inkomsten uit de goudsector. Hij meent zich te herinneren dat met name de vicepresident er prat op ging om de goudsector te ordenen en miljoenen aan inkomsten voor de staat zou binnen halen. ‘Nu bijna een jaar later heb ik nog geen halve cent gezien!’, aldus de parlementariër zichtbaar geïrriteerd. 

SS

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: