Spanningen in Tunesië

De Tunesische president Kais Saied beriep zich op de grondwet om de regering van premier Hichem Mechichi af te zetten en het parlement voor 30 dagen te bevriezen in een beweging die zijn critici een staatsgreep noemen.

Demonstranten vierden het besluit van president Saied zondagavond laat met gejuich, toeteren en zwaaien met Tunesische vlaggen. Maar zijn critici beschuldigden hem van een machtsgreep, en de overzeese bondgenoten van het Noord-Afrikaanse land uitten hun bezorgdheid over het feit dat de jonge democratie van het land weer zou afglijden naar een autocratie.

Tunesië, dat in 2011 de Arabische lente ontketende toen protesten leidden tot de omverwerping van zijn oude autocratische leider, wordt vaak beschouwd als het enige succesverhaal van die opstanden. Maar democratie bracht geen welvaart: de economie van Tunesië haperde al voordat de pandemie toesloeg, met 18% werkloosheid, en jongeren die banen eisten en een einde maken aan het politiegeweld protesteerden eerder dit jaar in grote aantallen. De regering kondigde onlangs bezuinigingen aan op voedsel- en brandstofsubsidies toen ze haar vierde lening van het Internationaal Monetair Fonds in tien jaar zocht, wat de woede in arme regio’s aanwakkerde.

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: