PL en ABOP moeten in Assemblee Amnestiewet intrekken waaraan ze in maart 2012 hun zegen gaven…


Het kan verkeren in de politiek. De Pertjajah Luhur (PL) en ABOP zullen binnenkort in De Nationale Assemblee hun stem uitbrengen voor intrekking van de gewijzigde Amnestiewet, terwijl beide fracties in maart 2012 voor die wet hadden gestemd. Het wordt dus naar verwachting een 180 graden draai voor beide fracties.

Dat de Assemblee binnenkort de gewijzigde Amnestiewet zal intrekken, is het gevolg van het donderdag 22 juli door het Constitutioneel Hof uitgesproken oordeel over het verzoekschrift van de toenmalige NDP-fractie inzake toetsing van de Amnestiewet aan de Grondwet en internationale verdragen. De gepleegde feiten op 7, 8 en 9 december 1982 komen niet in aanmerking voor amnestie. De gewijzigde Amnestiewet is aldus het Hof in strijd met de Grondwet en internationale mensenrechtenverdragen. 

In 2012 zei ABOP-leider Ronnie Brunswijk, dat hij persoonlijk geen tegenstander is van amnestie. ‘Maar de timing is verkeerd. Het 8 december proces is ver gevorderd. Wij willen ook weten wat er is gebeurd in december 1982’, zo zei hij. ‘Daarnaast is in 2010, na de verkiezingen, besloten om in zee te gaan met Desi Bouterse. Hij is gekozen als president. Wij hebben besloten met hem samen te werken, dan kunnen we niet hebben dat er eventueel een vonnis tegen hem komt’, aldus Brunswijk.

Pertjajah Luhur-voorzitter Paul Somohardjo en de vijf overige toenmalige Assembleeleden kregen eind maart 2012 fiat van de structuren van de partij om voor de wijziging van de Amnestiewet stemmen. ‘Wat de structuren beslissen, dat is voor mij wet. Als u zegt ga links dan ga ik links en als u zegt ga rechts dan ga ik rechts.’

Beide partijen gingen voorbij aan het feit, dat de gewijzigde Amnestiewet een flagrante inbreuk was in een lopend strafproces en daarmee ook een desavouering van de Grondwet.

In de eerste week van april 2012 werd het goedgekeurde wetsontwerp ter wijziging van de Amnestiewet door waarnemend president Robert Ameerali getekend en afgekondigd in het staatsblad.

Zowel PL-leider Paul Somohardjo als Assembleevoorzitter Marinus Bee, van ABOP-huize, was zondag 25 juli vooralsnog niet bereikbaar voor een inhoudelijke reactie.

PK

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: