Nizamali Ozir: ‘Regering moet bedragen terugdraaien naar het minimale’

De Surinaamse Vereniging van Assurantiemaatschappijen (Survam) verhoogt vanaf 1 augustus de geldende standaard WA-dekking voor motorrijtuigen naar SRD 70.000. Als gevolg van onder andere de aanhoudende hoge inflatie zijn de kosten voor een claim afwikkeling aanzienlijk toegenomen.

Survam merkt een “stijgende trend” van verkeersongevallen, waarbij de veroorzaakte schade “veelal” hoger is dan de standaard WA-dekking. Verhoging van de WA-dekking kan noodzakelijkerwijs alleen tegen een aanpassing van de premie voor zowel nieuwe verzekeringen als voor de bestaande polissen die moeten worden verlengd. De Survam rekent erop dat door de verhoging er een “betere bescherming” wordt geboden aan haar cliënten.

In een gesprek met Dagblad Suriname zegt de voorzitter van de Unie van Truckhouders en Zwaar materieel in Suriname, tevens verzekeringsdeskundige, Nizamali Ozir, dat hij wil opkomen voor de belangen van het volk. Ozir geeft aan, dat er sprake is van inflatie, waarbij het geld gedevalueerd is. ‘De koers is bijna SRD 22 per 1 US dollar. De prijzen van onderdelen van de voertuigen zijn ook verdubbeld in de winkels. Met andere woorden zeggen de verzekeringsmaatschappijen, we kunnen niet uitkomen met de bedragen, anders zullen we verlies lijden.’

Ozir stelt, dat het eigenlijk geen uitwerking op de klant (verzekerde) zou moeten hebben, als er bijvoorbeeld inflatie komt, het is iets van de politiek geeft hij aan. Maar, wanneer de tarieven verhoogd worden, dan wordt de samenleving de dupe ervan, stelt hij. Ozir geeft ter illustratie een geval waarbij sprake is van een voertuig dat total loss is verklaard. ‘De dagwaarde wordt eenzijdig bepaald, als een auto 12 jaren is, wordt er bijvoorbeeld SRD 3.000 uitgekeerd door de verzekeringsmaatschappij. Als de benadeelde het niet eens is met de uitkering bij total loss, kan zo’n persoon een beëdigde taxateur nemen en moet de persoon de kosten zelf betalen en dat geld krijg je niet terug.;

‘Er is geen sprake van stabiliteit bij deze waardoor de verzekerden gedupeerd worden.;  Ozir zegt ook, dat het een mogelijkheid zou kunnen zijn dat de staat dit ook subsidieert, zoals de EBS en SWM die ook gesubsidieerd worden. Ozir stelt, dat de kleine man hieronder lijdt, waar iemand een bedrag van SRD 580 moest betalen, moet zo’n persoon nu bijna SRD 1.000 neertellen. Ook stelt Ozir, dat zo’n persoon geen salarisverhoging krijgt. De arbeidssector is ook helemaal gedaald, hij vraagt zich af wat de kleine man moet doen die met moeite uitkomt. Brandstof is al SRD 15 en misschien straks wel SRD 20. Hij vraagt zich ook af wat verzekerden dan moeten doen in dit land. ‘Het is ook niet de fout van de maatschappij, want de maatschappij heeft besloten om geld uit te keren aan degenen die schade lijden. De regering moet ervoor zorgen dat de situatie beter wordt.’

Het volk moet alleen betalen en dat is volgens Ozir heel oneerlijk. Ozir vraagt zich af of de verhogingen gebaseerd zijn in opdracht van het ministerie van Financiën en of men het bedrijfsleven heeft geïnformeerd. 

Ozir geeft aan, dat hij dat hij geen bezwaar heeft tegen keuren, maar dat de politieagenten wel beter moeten letten op auto’s die mankementen vertonen. Ozir vraagt zich wel af wat het probleem is, dat de keuringstarieven verhoogd zijn. ‘Wat doen ze allemaal dat de tarieven verhoogd zijn? Keuring moet normaal blijven, alleen moeten er acties op straat uitgevoerd worden zodat eigenaren van alle auto’s die niet gekeurd zijn, zware boetes opgelegd krijgen. Zo kan er geld in kas komen en zo kan men ook beter op de mankementen van hun auto gaan letten.’ Ozir stelt dat het vaak genoeg gebeurd dat mensen steekpenningen betalen wanneer hun voertuig gekeurd moet worden, waarbij de auto niet eens op de plek van keuring aanwezig is. 

Ozir geeft verder aan, dat wanneer de maatschappijen hun jaardekking geven, ze geen cent extra uitgeven dan het totale bedrag. De persoon die de aanrijding heeft veroorzaakt moet de schade zelf betalen, indien de schade boven het verzekerde bedrag is. Maar, dat vindt weinig plaats, stelt Ozir en daarom geeft hij aan dat een Verzekeringskamer zeer belangrijk is om de problemen op te lossen. De Verzekeringskamer zou dus ook opgeroepen moeten worden om de premie samen te bepalen. Ozir heeft begrepen dat de tarieven eenzijdig zijn bepaald en dat het heel zwaar is en dat de regering ertoe over moet gaan om de bedragen terug te draaien naar het minimale. 

“Waarom kan de maatschappij in plaats van SRD 70.000 niet een tarief van SRD 50.000 hanteren? Dan zou de premie automatisch ook wat minder zijn.” Ozir stelt dat SRD 50.000 toch een behoorlijk bedrag is, hij geeft aan dat het nauwelijks voorkomt dat het maximale bedrag uitgekeerd moet worden. En dat iedereen in staat gesteld moet worden om zelf hogere bedragen te betalen voor het verzekeren, als men geen risico’s wil nemen. ‘Dit betekent verzachting van de premie en dan heb je licht in de tunnel, waarbij de samenleving toch blij zal zijn en ook verdient de maatschappij dan ook iets meer’, aldus Nizamali Ozir.

SK

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: