Aanbiedingen voor vliegtuigen op waterstof vliegen van start

Universal Hydrogen en MagniX hebben conversiekits ontwikkeld met waterstofbrandstofcellen en elektrische aandrijflijnen om De Havilland Canada Dash 8’s om te zetten in emissievrije vliegtuigen.

Paul Eremenko, een voormalig directeur van Airbus en Raytheon Technologies, is mede-oprichter van Universal Hydrogen, gevestigd in Los Angeles, met de bedoeling om binnen drie jaar groene waterstof-brandstoftechnologie naar regionale vliegtuigen te brengen.

Vanwege de stijgende vraag naar schone energie voorspelt Eremenko dat de technologie van Universal een grote vlucht zal nemen. Hij schat dat de jaarlijkse omzet tegen 2030 $ 1 miljard kan bereiken en tot $ 100 miljard in 2040.

“Het is zeer energierijk en volledig schoon”, zegt Eremenko over waterstofbrandstof. Het bijproduct, voegt hij eraan toe, is gewoon water.

In tegenstelling tot lithium-ionbatterijen is de hoge energiedichtheid van waterstofbrandstof voldoende voor toepassingen in vliegtuigen, voegt hij eraan toe.

Eremenko is van plan om “de markt op gang te brengen” door een kit te ontwikkelen om Dash 8-Q300-systemen achteraf aan te passen. De kit bevat een brandstofcel en twee Magnix-elektromotoren van twee megawatt ter vervanging van conventionele turboprops gebouwd door Pratt & Whitney. Eenmaal gemonteerd, wordt de Dash-8 ’s werelds grootste waterstofvliegtuig.

Het waterstoftoevoersysteem van Universal zal twee of drie modules van twee meter lang (zeven voet) gebruiken, elk met twee waterstofopslagcapsules die gasvormige of vloeibare waterstof bevatten.

“Voor de Dash 8-300 met de gascapsules krijgen we een bereik van 400 nm (740 km). Met de vloeibare waterstofcapsules halen we 550 nm (925 km)”, zegt Eremenko.

De modules zullen de laatste paar rijen stoelen vervangen, waardoor de capaciteit wordt teruggebracht van 50 naar 40 passagiers. Ondanks het verlies van stoelen, suggereert het kostenvoordeel van waterstofbrandstofcellen en onderhoud “ten minste 25% verbetering”, zegt Eremenko.

Op 13 juli meldde Reuters dat Universal intentieverklaringen had ondertekend met het Spaanse Air Nostrum voor 11 vliegtuigen, Ravn Alaska voor vijf vliegtuigen en de Icelandair Group voor een niet-gespecificeerd aantal vliegtuigen.

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: