$ 500 miljoen uitgaven door de zoon van een dictator

Driekwart van de mensen in Equatoriaal-Guinea heeft geen toegang tot internet, maar Teodoro Obiang Mangue is niet een van hen.

De vice-president van het Afrikaanse land, de zoon van de huidige president, verwent zijn 116.000 Instagram-volgers met beelden van zijn hoogvliegende levensstijl: een ritje op een waterjetpack, een ritje in een F1-raceauto, een reis naar Carnaval. Naar verluidt heeft hij zichzelf verwend met een herenhuis van $ 100 miljoen in Parijs, een jet van $ 38 miljoen, Ferrari’s, Aston Martins en een groot aantal Michael Jackson-memorabilia, waaronder een “met kristallen bedekte handschoen van $ 275.000 die Jackson droeg tijdens zijn ‘Bad’-tour.”

Anti-corruptie-onderzoekers zeggen dat zijn losbandige uitgaven zijn gefinancierd met overheidsgeld – en dat het moet stoppen.

In zijn week heeft de Britse regering Obiang gesanctioneerd wegens beschuldigingen van ongebreidelde corruptie, te midden van beweringen dat hij meer dan $ 500 miljoen ten onrechte heeft uitgegeven sinds hij in 1998 minister van de regering werd. Als onderdeel van de sancties zullen de activa van Obiang worden bevroren en zal hij worden verbannen uit het VK binnenkomen

“De actie die we vandaag hebben ondernomen, is gericht op individuen die hun eigen zakken hebben gevuld ten koste van hun burgers”, zei minister van Buitenlandse Zaken Dominic Raab in een verklaring. “Corruptie put de rijkdom van armere landen uit, houdt hun mensen gevangen in armoede en vergiftigt de bron van de democratie.”

Kort daarna trad Obiang toe tot de Equatoriaal-Guinese regering. Het was een familie aangelegenheid; Obiangs vader, Teodoro Obiang Nguema Mbasogo, greep de macht van zijn oom in een staatsgreep in 1979 en regeert sindsdien onafgebroken.

Het officiële overheidssalaris van Obiang was destijds $ 60.000, meldde het ministerie van Justitie. Maar tussen april 2005 en eind 2006 werd “ten minste $ 73 miljoen overgemaakt naar de VS.” namens hem en werd gebruikt om een ​​huis van $ 35 miljoen in Malibu en een jet van $ 33,8 miljoen te kopen.

Ondertussen heeft de Braziliaanse regering in 2018 naar verluidt ongeveer $ 1,5 miljoen in contanten en $ 15 miljoen aan horloges in beslag genomen die Obiang en zijn delegatie het land binnenbrachten. (Equatoriaal-Guinea beweerde dat de huiszoeking onwettig was.) Buitenlanders konden tot $ 2.400 in contanten Brazilië binnenbrengen, volgens de nationale wet; het was geen close call.

De juridische problemen hebben een licht geworpen op de extreme ongelijkheid in rijkdom in Equatoriaal-Guinea. Het is het op twee na rijkste land van Afrika, gemeten naar het bruto binnenlands product per hoofd van de bevolking. Tegelijkertijd heeft volgens gegevens van de Wereldbank een derde van de bevolking geen sanitaire voorzieningen.

Voor mondiale regeringen zal de uitdaging zijn om fondsen opnieuw toe te eigenen en ervoor te zorgen dat het niet gewoon opnieuw wordt overgeheveld. Toen de Zwitserse regering in 2019 voor 27 miljoen dollar aan auto’s van Obiang veilde, vond naar verluidt de meest waardevolle onder hen, een Koenigsegg One:1, zijn weg terug naar zijn verzameling.

error: Kopiëren mag niet!