Zorgverzekeraars en apothekers bespreken nieuwe tarieven medicamenten

De zorgverzekeraars SZF en de SURVAM zijn thans in bespreking met de Vereniging van Apothekers in Suriname over de vaststelling van nieuwe tarieven voor medicamenten. De prijzen van medicamenten die thans door de zorgverzekeraars worden gehanteerd dateren van een periode waarbij de wisselkoers veel lager was dat wat het nu is.

Minister Amar Ramadhin van Volksgezondheid zei donderdag 22 juli in het parlement dat de kwestie van bijbetalingen voor SFZ medicamenten een tweeledige oorzaak heeft. Aan de ene kant is er bij de BGVS (Bedrijf Geneesmiddelen Voorziening Suriname) sprake van een opgelopen achterstand in betalingen van medicijnen.

Als gevolg van een besluit van de toenmalige regering in 2019 is bij de BGVS een achterstand van US$ 6 miljoen ontstaan in de aankoop van medicijnen. Ondertussen heeft de regering de achterstand in bestellingen met US$ 2 miljoen ingelopen. Een achterstand van US$ 4 miljoen rest nog. Ramadhin gaf niet aan wanneer deze achterstand in medicijnenaankoop volledig zal zijn ingelopen. Pas als dat is gebeurt zal er sprake zijn van een verantwoorde dekkingsgraad van medicijnen voor de samenleving. Het gaat om medicijnen die voorkomen op de nationale geneesmiddelen klapper.

De kwestie van het bijbetalen voor medicijnen houdt de samenleving sinds enige tijd bezig, en velen beklagen zich erover dat ondanks dat ze verzekerd zijn, ze toch moeten bijbetalen voor voorgeschreven medicijnen. Minister Ramadhin legde uit dat dit te maken heeft dat zorgverzekeraars (SZF en SURVAM) medicijnentarieven hanteren die gebaseerd zijn op een wisselkoers die veel lager ligt dan de huidige. Deze tarieven zijn niet meer reëel. Apothekers betrekken hun voorraden medicijnen tegen de geldende reële wisselkoers. Partijen zijn thans bezig met besprekingen om te komen tot redelijke tarieven voor medicamenten.

Eerder verklaarde SZF-directeur Amar Randjitsing dat patiënten niet hoeven bij te betalen voor medicijnen die voorkomen in de geneesmiddelen klapper. Als de prijs van het geneesmiddel echter hoger is dan de prijs in de geneesmiddelenklapper dient de apotheek een prijsontheffing aan te vragen. Als de SZF deze ontheffing heeft goedgekeurd, dan krijgt de SZF-, Bazo- en BZV-verzekerde het medicijn zonder bijbetaling. In de praktijk blijkt veelal dat de apotheken niet de moeite nemen om de prijsontheffingen aan te vragen. Het verschil in prijs laten ze de verzekerde betalen. Dat is onjuist.

De besprekingen tussen de SZF, de SURVAM en de Vereniging van Apothekers, waar minister Amar Ramadhin van gewag maakt, zullen moeten leiden tot oplossing van dit probleem van bijbetaling voor medicamenten. 

SS

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: