President Santokhi: ‘Shockreactie samenleving op dodelijke misdrijven zou dezelfde moeten zijn als bij Covid-dode’

De shockreactie die in de samenleving is ontstaan op recente ernstige misdrijven, waaronder die met drie doden in een uitgebrand voertuig, zou hetzelfde moeten zijn als bij elke dode als gevolg van Covid. 

President Chandrikapersad Santokhi zei donderdagmiddag 22 juli in het parlement tijdens het zogeheten “vragenuurtje” dat ‘wij als samenleving niet moeten kunnen accepteren dat we schouderophalend reageren op Covid-doden die haast dagelijks op de teller worden bijgevoegd’. Helaas constateert het staatshoofd dat zulks wel het geval is. ‘Maar’ hoe zouden wij als samenleving reageren als er dagelijks 7, 8 en 9 doden zouden vallen in het verkeer of als gevolg van een veiligheidssituatie of criminaliteit?’ Met zijn opmerking hield Santokhi de samenleving een spiegel voor en gaf ernstige stof om te over na te denken en te reflecteren. 

De president zei dat elke dode door Covid-19 een Surinamer minder is die in de productie ingezet zou kunnen worden. ‘Elke Covid-dode is een vader of moeder, een broer of zus, een vriend of vriendin. En dat is erg.’      

De recente ernstige misdrijven in het land zijn volgens Santokhi niet normaal. Deze misdrijven zijn een indicatie waar het land in is gebracht, waarbij de georganiseerde misdaad invloed heeft gekregen in instituten die bij wet zijn ingesteld om de samenleving te beschermen. De politie is bezig met al deze onderzoeken. 

Santokhi reageerde op vragen van Assembleeleden over de wapendiefstal bij de woning van voormalig president Bouterse, de kwestie van verdwenen geld bij een inbraak op een politiebureau en het gruwelijke misdrijf aan de Noordpolderdamweg waarbij drie verkoolde lijken werden aangetroffen in een uitgebrand voertuig. Dit zijn symptomen van georganiseerde misdaad en volgens Santokhi heeft hij gevraagd om bij de onderzoeken waarbij de Militaire Politie en de burgerpolitie zijn betrokken ook internationaal de zaak te bekijken.

SS

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: