Koken op houtvuur als goedkoop alternatief


Het gebruik maken van een gasfornuis vinden velen gemakkelijk, maar tijdens een gesprek met Dagblad Suriname geven enkele burgers aan, dat koken op gas hen juist in de kosten jaagt.

Azra die dagelijks kookt, benadrukt dat het een luxe leven is en dat luxe ook veel meer veel uitgaven geeft voor onderhoud. Zij geeft aan dat het koken op houtvuur (of Chulha) haar beter uitkomt. “Dit hebben mijn voorouders ook gedaan. Mijn moeder en ik blijven dat ook doen. Er is wel een gasfornuis in huis, maar die wordt door mijn dochter gebruikt. De nieuwe generatie wil wel vaker gebruik maken van wat in is en anders kan. Het fornuis wordt amper gebruikt, want eten gekookt door mij vindt zij het lekkerst. Het koken op een Chulha geeft je ook werk, maar het is sneller. In de meeste gevallen kan je met hout je vuur maken of met houtskool en het gaat ook dagen mee”, aldus Azra.

“Koken op een gasfornuis is handig, maar heeft veel meer werk wat onderhoud betreft. Je gaat speciale producten moeten kopen om het schoon te houden. Daarnaast heb je ook wel gas nodig die je om de twee tot drie maanden moet bijvullen. Ik kook vaak en ga binnen een maand al een andere gascilinder moeten aanschaffen. Het koken op een Chulha geeft het eten ook een heel andere smaak dan het koken op een gasfornuis. Ik vind mijn techniek handig en brengt mij juist veel meer klanten.”

Azra maakt eten op bestelling voor klanten. Dit geeft aan dat haar kanten vaak bij haar bestellen door de smaak. “In een keer koop ik een grote zak houtskool en hout. Dat kost ongeveer SRD 300 soms minder voor een half jaar en soms langer. Veel uitgaven heb ik niet. Maar wat voor mij goed uitkomt, hoeft niet het geval te zijn bij een ander. Een ieder is anders ingesteld. Maar hoe de situatie nu is, komt dit mij handig en voordelig uit.”

Een andere burger zegt, dat zij ook vaak gebruik maakt van een Chulha. “Jaren terug had ik het veel moeilijk en gebruikte ik die methode, maar merkte dat het de familie bindt. We doen dingen samen. Als ik in de middaguren moet koken, heb je de kinderen altijd samen die mee helpen. Ik maak soms wel gebruik van het gasfornuis, maar dan voor iets snel of voor het maken van gebakjes, maar het koken doe ik uitsluitend op de Chulha.” 

“Ik blijf met mijn luxe. Je gaat uiteindelijk alles moeten onderhouden dus die extra kan ik wel aan”, zegt Clair. “Een ieder heeft zijn eigen ding dat hem of haar handig of beter uitkomt, maar het koken op een gasfornuis blijft handig voor mij.”

TM

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: