Waken voor pandemie van de niet-gevaccineerden

Er is in de wereldpers een heel interessant bericht verschenen op de consequenties van het niet gevaccineerd zijn van delen van de bevolking in de landen en delen van de wereldbevolking. We schrijven dit in verband met de aanhoudende misinformatie die in de social media wordt verspreid over vaccinaties. Nu duiken er berichten op dat een meneer fever medicine was gaan verdelen in een dorp en dat dit ontvangen is door de dorpskapitein en dat nu de dorpskapitein door covid is komen te overlijden. Heeft hij de dan de fever medicine niet gebruikt? In Amerika heeft de directeur van de Center for Disease Control and Prevention al gewaarschuwd voor een ‘pandemie van niet-gevaccineerden’. Gevallen, ziekenhuisopnames en sterfgevallen blijven ver onder de piek van afgelopen winter in de USA, maar de directeur drong er bij mensen op aan zich volledig te laten vaccineren. Aangezien de zeer besmettelijke Delta-variant van het coronavirus uitbraken in de USA woedt, waarschuwde de directeur van de Centers for Disease Control and Prevention vorige week dat “dit een pandemie van niet-gevaccineerden wordt”. Deze variant is nog niet in Suriname maar wel in de grenslanden. Het kan zo in Suriname voorkomen. Vaccins zijn effectief tegen de deltavariant, maar de USA-regering drong er bij mensen op aan om zich volledig te laten vaccineren om massale bescherming te krijgen. Het aantal nieuwe virusgevallen zal de komende weken waarschijnlijk in de USA toenemen, en die gevallen zullen zich waarschijnlijk concentreren in gebieden met een lage vaccinatiegraad. Ook in Suriname hebben we deze gebieden. Het aantal gevallen is de afgelopen drie weken verdrievoudigd en het aantal ziekenhuisopnames en sterfgevallen onder niet-gevaccineerde mensen neemt toe. De uitbraak is nu in de USA meer een lokale crisis in gemeenschappen waar niet genoeg mensen de handen uit de mouwen steken. Ook president Biden zei vorige week dat de enige pandemie die ze hebben, een niet-gevaccineerde pandemie is. Dat zei hij in navolging van de directeur van de Centers for Disease Control and Prevention. De stijgende aantallen worden in de USA veroorzaakt door grote infectiehaarden onder de meer dan 90 miljoen Amerikanen die nog geen injecties hebben gekregen. Slechts vier staten met lage vaccinatiepercentages vormden vorige week 40% van de nieuwe gevallen, en bijna de helft van hen kwam alleen uit Florida. Deze soort analyses en mededelingen moeten ook door onze gezondheidsautoriteiten in het land worden gemaakt. Aan de andere kant zijn 161 miljoen Amerikanen al volledig gevaccineerd. In gebieden met een lage vaccinatiegraad met toenemende gevallen, hebben lokale beleidsmakers de vrijheid om maskers weer te laten dragen. Dat zou in het algemeen niet meer zou zijn in de USA. Zo heeft Los Angeles County vorige week opnieuw de eis ingevoerd dat maskers in de meeste binnenomgevingen moeten worden gedragen, ongeacht de vaccinatiestatus. Gezondheidsfunctionarissen hebben in Las Vegas vrijdag aanbevolen dat werknemers en klanten in de toeristische hotspots binnen gezichtsbedekking moeten dragen.

Interessant is dat de USA-regering gelooft dat de meest effectieve manier om het virus aan te vallen niet is proberen de verspreiding te vertragen met het massaal dragen van maskers, maar om het belang van vaccinaties te blijven benadrukken. Veel Amerikanen blijven echter ongemotiveerd om zich te laten vaccineren, ondanks maanden van vaak creatieve inspanningen van federale en staatsfunctionarissen en de particuliere sector om informatie over de veiligheid en toegankelijkheid van vaccins te verspreiden. De afgelopen week heeft de regering haar aandacht gericht op jongere Amerikanen. Jongere mensen lopen het laagste risico op nadelige gevolgen van het virus en hebben bewezen een van de minst waarschijnlijke mensen te zijn om gevaccineerd te worden. Maar een andere grote groep blijkt een nog lastiger uitdaging te zijn: de Republikeinen. Het Witte Huis heeft lang erkend dat het, door de ongebreidelde desinformatie over de vaccins en de partijpolitieke polarisatie, weinig succes zou hebben om de Republikeinen te overtuigen om mee te doen. Een soortgelijke polarisatie en ontwikkeling kunnen we ook hier in Suriname nu hebben. Overheidsfunctionarissen hebben de afgelopen dagen de kritiek op ambtenaren en social mediabedrijven opgevoerd voor het verspreiden of niet veroordelen van de verspreiding van verkeerde informatie over vaccins onder de Republikeinen. Dat is een bewustwording die ook nog in Suriname moet groeien. Ze vermoorden mensen, zei de Amerikaanse president over de social mediabedrijven. Vorige week waarschuwde Murthy, de surgeon-general van de USA, dat valse informatie over de verspreiding van vaccins op platforms zoals Facebook een risico voor de volksgezondheid inhield voor de natie. De nieuwe uiting van frustratie van de regering komt te midden van bijna ongeloof dat tientallen miljoenen Amerikanen blijven weigeren zich te laten vaccineren, waardoor de pandemie onnodig wordt verlengd en levens kost, aangezien gezondheidsfunctionarissen benadrukken dat bijna alle ernstige gevallen en sterfgevallen nu te voorkomen zijn. En dat zou ook zo in Suriname kunnen zijn waar we dagelijks doden hebben. Volgens de CDC zijn meer dan 99% van de covid-19-sterfgevallen en 97% van de ziekenhuisopnames onder mensen die niet zijn gevaccineerd. De pandemie is nu een pandemie die voornamelijk niet-gevaccineerde mensen bedreigt. En zo een op cijfers gebaseerd statement hebben we ook in Suriname nodig.

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: