President Santokhi: ‘Oordeel Constitutioneel Hof signaal om Amnestiewet in te trekken’

President Chandrikapersad Santokhi ziet in het oordeel van het Constitutioneel Hof – uitgesproken donderdag 22 juli – om de gewijzigde Amnestiewet van 2012 niet bindend te verklaren, een signaal aan de wetgevende macht om deze wet in te trekken, omdat het in strijd is met de Grondwet. De wetgevende macht in het land wordt uitgemaakt door de regering en de Nationale Assemblee. De regering zal daarom het nodige overleg hierover met het parlement voeren.

De president zei donderdagmiddag in het parlement dat hij ondertussen alvast juristen de opdracht heeft gegeven om na te gaan welke implicaties een mogelijke intrekking van de gewijzigde Amnestiewet heeft. Volgens hem wil de regering niet op basis van emotionaliteit reageren.

Het Constitutioneel Hof heeft donderdag in haar eerste openbare zitting geoordeeld dat de gewijzigde Amnestiewet  van 2012 tegen de Grondwet en internationale Mensenrechtenverdragen is. De oorspronkelijke Amnestiewet van 1989 werd in 2012 door het toenmalige parlement gewijzigd, waardoor de mogelijkheid werd gecreëerd dat de plegers van de mensenrechtenschendingen op 7, 8 en 9 december 1982, waarbij 15 personen zijn doodgeschoten, straffeloos te stellen.

SS

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: