Diasporafonds, diasporakapitaal, dat is onzin

Recent is bekend gemaakt dat Robby Makka leiding geeft aan het interim-bestuur Diasporafonds. Dit fonds, dat voor een jaar wordt ingesteld, heeft tot doel heeft fresh capital uit de Surinaamse diaspora, waar ook ter wereld, naar ons land te halen. Het bestuur is op zaterdag 17 juli door president Chandrikapersad Santokhi geïnstalleerd tijdens een bijeenkomst die bijgewoond is door ‘participanten in Nederland’. Het fonds moet volgens de president verder geformaliseerd en geoperationaliseerd worden en daarna werken naar een Diasporabank. Hij zegt dat de deskundigen van het bestuur richting aan dit alles moeten geven. Het streven is het Diasporafonds 25 november een feit te laten zijn. Voordat ik daarop in ga wil ik wel aangeven dat één jaar regering Santokhi-Brunswijk eigenlijk erg teleurstellend is. De basis van de ellende is wel gelegd door de vorige regering die ‘er een potje van heeft gemaakt. Maar in een jaar kan je zo een klein land als Suriname met zoveel natuurlijke hulpbronnen en zo weinig mensen, wel duurzaam ontwikkelen met goede ideeën, met integriteit en zonder corruptie. En dat heeft deze regering laten liggen. In een jaar is weinig gepresteerd en ook nu is de focus teveel op lenen en lenen. De basis van een goede en stabiele koers is productie, je moet geld verdienen.

Met betrekking tot ‘fresh capital’ moet het duidelijk zijn dat ‘fresh capital’ namelijk zwart kapitaal is en dat betekent dus money laundering. Dat is ook benadrukt door professor Hubert Rampersad in een recent interview op de radio. De regering zal mensen die kunnen nadenken niet voor de gek houden, we zijn niet dom en achterlijk.

Het diasporaverhaal van de VHP  klopt niet

Het diasporaverhaal van de VHP  klopt niet. Wanneer ze (de Surinaamse regering) praten over diaspora, dan hebben ze het over hindoestanen en ik zie hun, hun zuurverdiend geld, niet investeren in Suriname, behalve de mensen die zwart geld hebben onder een matras. Mensen zullen niet geneigd zijn om in Suriname hun geld te plaatsen, omdat er geen garantie is dat men zijn geld terugkrijgt. Kijk maar naar de praktijken van voormalig minister Hoefdraad en president Bouterse toen men greep naar het geld van de banken en moeite had het terug te geven. Nu is er ook niks van de 1,2 miljard investering van de Denen te horen, omdat ze naar verluidt criminelen zouden zijn, die in Bangkok zouden zijn opgepakt voor fraude. Suriname is instabiel en onbetrouwbaar, kan niet eens zijn leningen aflossen en daarom zullen mensen hun kapitaal niet naar Suriname brengen.

Makka vertelt warhoofdig verhaal

Met betrekking tot het Diasporafonds is de kans heel groot dat het geld hierin voor 80-90% zwart geld zal zijn. De trekker Robby Makka, een Nederlandse ambtenaar, vertelt een warhoofdig verhaal over mensen die hun legaal geld naar Suriname zullen brengen. Makka telt de gelden die naar families komen (overmakingen) als een verdienste van de zogenaamde diasporagroep. Deze geldstromen komen al jaren naar Suriname, van de jaren zestig en begin zeventig. Toen stuurden juist mensen van Suriname geld naar hun familie naar Nederland die naar Nederland waren vertrokken. Duizenden kregen in het prille begin opvang in zgn. opvangcentra. Naar mate de tijd verstreek, keerden de rollen zich. Dit is een familie-relatie-binding en geen verdienste van een groep van personen die wil claimen met een wars verhaal van Robby Makka. Dit gebeurt ook met groepen van mensen die in andere landen wonen behalve Nederland. Makka verwijst naar studies, maar verzuimt de studies bij naam te noemen. Dat is dwaling door mensen die denken met een prietpraatverhaal te komen.

Dat mensen uit Nederland zijn gekomen voor investeringen en ze zijn op eigen kracht gekomen. En wie wil investeren waar ter wereld dan ook, vindt wel zijn weg en wacht niet op een bedrog van een diasporafonds dat geleid moet worden door iemand die zelf loontrekker is bij de Nederlandse overheid. Zou eerder een kunst zijn als die had bewezen dat zijn verhalen hij zelfs waar kon maken door eigen kapitaal. Wie in het fonds gaat moet eerst door de Nederlandse belastingdienst gaan. Of gaat het om belastingontduiking middels een hol en leeg fonds? De voornamelijk Haagse aanhanggroep van Santokhi heeft zeker zijn hoofd op hol doen slaan met allerlei droom- en wensverhalen. Geen wonder dat binnen de Surinaamse politieke kringen mensen toch maar in hun vuist lachen en een kiek nemen. Wie geld heeft en serieus is komt via de voordeur naar een land. De familierelatie is en zal er altijd blijven wat er altijd al is geweest. Welk wettelijk mandaat heeft het Diasporafonds om te opereren op het Nederlands grondgebied en dan door een Nederlandse ambtenaar geleid?

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: