Moïra Breidel beëdigd als plaatsvervangend secretaris Constitutioneel Hof

De jurist Moïra Jo-Anne Breidel is als plaatsvervangend secretaris toegevoegd aan het Constitutioneel Hof (CH). Haar beëdiging heeft plaatsgevonden op maandag 19 juli 2021, waarbij zij de belofte heeft afgelegd tegenover Gloria Karg-Stirling als voorzitter van het CH. Breidel spreekt van een uitdaging en een functie die ze ambieerde. De juriste loopt al vanaf 1 april dit jaar mee en oefen de werkzaamheden ook als zodanig uit.

Het CH is op 7 mei 2020 geïnstalleerd voor een zittingsduur van vijf jaar. Op die dag werd Gloria Karg-Stirling beëdigd en geïnstalleerd als voorzitter.

Het CH is een grondwettelijk en onafhankelijk orgaan, dat binnen het constitutioneel bestel twee taken heeft. Deze zijn het toetsen van wetten aan de inhoud van de grondwet en internationale verdragen én het beoordelen van de verenigbaarheid van besluiten van overheidsorganen met in de Grondwet genoemde persoonlijke grondrechten. Hij voegde eraan toe dat de werkzaamheden van het Hof, een hoge mate van integriteit eisen, en ook een behoorlijke dosis aan juridische kennis en ervaring.

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: