Het kiezersgedrag op 25 mei 2020 in het district Para ( 19 juli 2021)

Het boek “Dynamiek in de politiek deel 4 van Hardeo Ramadhin“ is al op de Surinaamse markt. Ik zal delen uit dit boek regelmatig in de nationale pers publiceren. De lezers( kiezers) kunnen de cijfers van de afgelopen verkiezingen weer lezen en daardoor ook een gezonde discussie voeren en niet in de ruimte praten. Het district Para heeft 3 DNA-zetels; 55 RR- en 9 DR-leden. Het district Para heeft in totaal 67 volksvertegenwoordigers op regionaal en nationaal niveau. De politieke partijen die slecht gescoord hebben, moeten niet boos worden op de schrijver van dit artikel. In dit artikel zal ik het district Para op de politieke operatietafel plaatsen.

Para in het algemeen  Het district Para heeft een oppervlakte van 5.393 km² en telde in 2012 een bevolking van 24.700 zielen. De etnische samenstelling van de bevolking in Para ziet er als volgt uit:

In het verleden was de Creoolse groep de grootste bevolkingsgroep in het district  Para. Volgens  de laatste volstelling van 2012  ( zie tabel 1) telde district Para 3.939  Creolen/ Afro’s ( 15.95 %).

De verkiezingen van 25 mei 2020 in Para Op 25 mei 2020 hebben 12 politieke partijen aan de verkiezingen in district Para deelgenomen .Slechts de politieke partijen de NDP en de ABOP/PL hebben zetel(s) behaald.

De PL en de ABOP hebben samen 2.148 stemmen behaald en dat aantal stemmen was goed voor een DNA-zetel in Para. De ABOP behaalde 1.727 stemmen en de PL 421 stemmen. Waren zij apart de verkiezingen ingegaan, dan had de NPS die ene zetel in Para behaald ( zie tabel 2).

De politieke glorieperiode van de NPS in Para is voorbij.

Het kiesstelsel in 1987 is gewijzigd. Het district Para heeft vanaf 1987, 3 DNA zetels.

De NPS heeft de afgelopen twee verkiezingen ( 2015 en 2020) geen zetel behaald in Para. De NPS en de VHP zijn dichtbij een DNA-zetel in Para ( zie tabel 2). De VHP heeft vanaf 1987 geen kandidaat in Para kunnen plaatsen. De gedurfde staf van de voorzitter van de VHP, de heer Chandrikapersad Santokhi, om alleen de verkiezingen in te gaan, is de VHP nu goed zichtbaar in het district Para met 1.693 stemmen.                                                                                                                 

Hardeo Ramadhin

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: