Stichting Apache wil meer ontwikkeling en onderneming vanuit inheemse gemeenschap

In een gesprek met Dagblad Suriname vertelt Raoul Swedo, de voorzitter en oprichter van Stichting Apache Social Network Suriname, wat het doel is van deze stichting. De naam Apache betekent “strijder”. Swedo geeft aan, dat hij altijd een volger is geweest van de inheemse stammen. ‘Ik heb de naam genomen van de “Apaches” die internationaal bekend zijn. Er is dus voor een centrale naam gekozen, omdat deze stichting bedoeld is voor elke inheemse stam.’

Stichting Apache is op 26 oktober 2018 opgericht. ‘Wij wilden een stichting zijn die zich op de eerste plaats zou gaan focussen op het sturen van veel informatie vanuit elke hoek richting de inheemse samenleving en ook vanuit de inheemse bevolking veel uit te dragen over de gehele wereld. Kort gezegd, dat men weet wie de inheemsen zijn en wat ze allemaal kunnen. Richting de inheemsen, dat zij kunnen weten wie ze zijn en wat ze allemaal uit zichzelf kunnen halen. Het gaat om ontwikkeling, hoger optrekken binnen de inheemse gemeenschap.”

Swedo stelt, dat hij als voorzitter de verantwoordelijkheid draagt van alle activiteiten, alle uitvoeringen binnen de organisatie. ‘Als stichting probeer je alle projecten te draaien, maar ook informatieve sessies te geven. We hebben vanuit de stichting ook een jongeren unit, die sinds een week bestaat. Deze unit zal zich focussen op problematieken onder de inheemse jongeren.’ Er wordt met deskundigen gesproken hoe de problemen opgelost kunnen worden. Ook gaan ze samenwerkingen aan met artiesten, idolen binnen de inheemse gemeenschap en ook met groepen uit het buitenland, om de bewustwording te brengen richting de inheemse jongeren. ‘We motiveren wat zelfstandigheid en onderneming betekent.’

De stichting heeft ook een media organisatie, namelijk Apache media. Vanuit deze media organisatie doet de stichting al twee jaren een radioprogramma, Apache Radio. Het programma is elke woensdag te beluisteren tussen 19.00 – 21.00 uur op Radio SRS 96.3 FM.

‘Binnen de twee jaren hebben we een dusdanige affiniteit gehad, niet alleen met de inheemse gemeenschap, maar ook met andere volkeren die zich hebben aangesloten en participeren bij ons radioprogramma. Maar, ook vanuit het buitenland hebben we genoeg volgers op onze Facebook-pagina. Dat heeft gemaakt dat men ons vanuit verschillende hoeken heeft gevraagd om een eigen radio en televisie station te beginnen.’ Op grond daarvan is de stichting gestart met het enige inheemse televisie-progamma in Suriname momenteel. ‘Dat is het programma ‘Apache actueel’, we zijn van het jaar gestart. We hebben besloten om het via STVS uit te zenden. Dat komt elke donderdag uit, om 21.00 uur op kanaal 8.2.  Op Apache actueel belichten we alles wat de inheemse gemeenschap betreft zoals cultuur, de agrarische sector, onderneming, sport. Uiteindelijk beschouwen we dat als een communicatieplatform voor de inheemse gemeenschappen.’ Swedo geeft aan, dat ze de koppen bij elkaar hebben gebracht en een output zochten voor de inheemsen, zodat ze hun stem kunnen laten horen en dat de inheemsen vanuit dit platform ook geïnformeerd kunnen worden. ‘We zagen op alle televisiekanalen dat alle bevolkingsgroepen hun eigen programma hebben en de enige die het niet hadden waren de inheemsen. Toen hebben we gezegd dat we ze dan een platform gaan bieden waar ze de aandacht kunnen krijgen en de aandacht kunnen geven.’

Deze stichting bestaat ongeveer uit 15 leden die participeren binnen de organisatie. Ook blijven verschillende organisaties zich aansluiten, zoals stichting SuriNatives. ‘Wat we willen bereiken is de bewustwording van onze inheemse broeders en zusters. Dat ze uiteindelijk kunnen zien dat ze hun doorbraak ook kunnen maken. In de top van ons land missen we onze inheemse kandidaten. Dan praat ik nog niet over politiek, ik heb het over de onderneming. Ik zou willen zien dat inheemsen hun eigen cassave fabriek opzetten.’

Swedo stelt dat ze in de toekomst meer onderneming willen zien vanuit de inheemse gemeenschap en dat ontwikkeling hoger trekt. In elke sector willen ze een inheemse zien die meedoet aan ontwikkeling. ‘Dat is ons plan. We zijn een non-profit organisatie, we hebben geen affiniteit met geen enkele politieke organisatie. Alles binnen de stichting financieren we zelf’, aldus Raoul Swedo.

SK

error: Kopiëren mag niet!