Delta-variant al actief in aantal Latijns-Amerikaanse landen, waaronder Brazilië

Voorzover bekend is de India-veriant nog niet in Suriname opgedoken

De Indiase Delta-variant van het Covid-virus is aan een opmars bezig in Latijns-Amerika. Tot nu toe is deze gevreesde variant nog niet opgedoken in Suriname, maar waarschijnlijk zal het niet lang meer duren voordat deze variant ook daar wordt geregistreerd. Maar, tot de dag van vandaag is er door de lokale gezondheidsautoriteiten niet een informatiecampagne opgestart om de bevolking al te informeren over de Delta-variant. 

De redactie van Dagblad Suriname heeft minister Amar Ramadhin van Volksgezondheid gevraagd of Suriname zich kan voorbereiden op de komst van de Delta-variant en of er een speciale informatiecampagne komt om de bevolking te wijzen op die variant. Een reactie van de bewindsman is vooralsnog uitgebleven.

Wereldwijd zijn overigens al meer dan 4.000 varianten van het Covid-virus geïdentificeerd, die elk een mutatie zijn van de oorspronkelijke L-stam die in Wuhan, China is gevonden. De meeste mutaties veranderen de ziekte niet op een noemenswaardige manier, maar een handvol varianten heeft zich wijd verspreid. Een paar hebben een verhoogde overdraagbaarheid, een verhoogde virulentie of het vermogen om volksgezondheid maatregelen te omzeilen, aldus de Wereldgezondheidsorganisatie, WHO.

AS/COA Online (Americas Society/Council of the Americas) publiceerde 13 juli een overzicht van de stammen die momenteel het meest relevant zijn voor Latijns-Amerika.

‘Delta-variant is een zorgwekkende variant’

De Delta-variant, bekend als B.1.617.2, werd voor het eerst ontdekt in India in oktober 2020 en is geclassificeerd als een zorgwekkende variant. De WHO voorspelt dat Delta de meest dominante soort ter wereld zal worden, en het heeft zich al snel verspreid door India, Europa en Noord-Amerika. 

De verspreiding van de Delta-variant naar Latijns-Amerika is tot nu toe beperkt gebleven. Mexico, dat nu zijn eigen toename van besmetting ervaart, heeft de hoogste bevestigde caseload van de variant in de regio met slechts ongeveer 600 gevallen, waarschijnlijk vanwege de nabijheid van de Verenigde Staten, waar de variant zich snel verspreidt. De Delta-variant is ook aanwezig in Argentinië, Brazilië, Chili en Peru, met minder dan 25 gevallen geïdentificeerd in elk land vanaf 13 juli. Toch waarschuwde de Chileense minister van Volksgezondheid dat hij gelooft, dat Delta daar binnenkort dominant wordt.

Andere varianten van zorg

De andere twee zorgwekkende varianten – Alpha en Beta, bekend als B.1.351 en voor het eerst geïdentificeerd in Zuid-Afrika – hebben een beperkte bekende aanwezigheid in de regio, hoewel ze in de nabije toekomst nog steeds een verspreiding kunnen zien. Mexico heeft ongeveer 1.300 geregistreerde Alpha-gevallen, Brazilië 475 en alle andere landen in de regio hebben minder dan 150 gevallen. Geen enkel land in Latijns-Amerika heeft meer dan 20 bekende gevallen van de Bèta-variant.

Lambda, voor het eerst gedetecteerd in Peru

De Lambda-variant, ook bekend als C.37, werd voor het eerst ontdekt in Peru in augustus 2020, maar kwam pas onlangs naar voren als een significante wereldwijde bedreiging, toen de Wereldgezondheidsorganisatie het op 17 juni als een interessante variant verklaarde. Lambda wordt beschouwd als een minder directe wereldwijde bedreiging dan de bovengenoemde soorten, maar de impact ervan is tot nu toe het grootst in Latijns-Amerika. De Lambda-variant bleef vele maanden onopgemerkt omdat hij vaak werd aangezien voor Gamma – de variant die voor het eerst werd geïdentificeerd in Brazilië en ook bekend staat als P.1 ofwel de Manaus-variant.

Lambda heeft zich inmiddels verspreid naar 29 landen, waarvan vele in Latijns-Amerika, waaronder in Chili waar wordt aangenomen dat een op de drie gevallen Lambda is. Argentinië, Brazilië, Colombia, Ecuador en Mexico hebben allemaal de aanwezigheid van de Lambda-variant binnen hun grenzen bevestigd. En sinds 20 januari 2021 zijn er 668 Lambda-infecties gemeld in de Verenigde Staten. In Peru is Lambda nu verantwoordelijk voor meer dan 90 procent van de nieuwe gevallen van Covid-19, een sterke stijging van minder dan 0,5 procent in december. Het land heeft al de ergste sterfte ter wereld geleden als gevolg van Covid-19; de ziekte heeft ongeveer 0,54 procent van de bevolking gedood.

De Lambda-variant veroorzaakte waarschijnlijk het hoge aantal infecties tijdens de tweede golf tussen eind maart en april, zei de Peruaanse minister van Volksgezondheid Óscar Ugarte op een persconferentie, aldus National Geographic van 14 juli. In Chili, waar het Chinese CoronaVac het primaire vaccin is, is Lambda verantwoordelijk voor 31 procent van de gevallen in de afgelopen 60 dagen. De hoge aantallen gevallen doen zich voor, hoewel 58,6 procent van de Chileense bevolking volledig is gevaccineerd en nog eens 10 procent een enkele dosis heeft gekregen. De slechte werkzaamheid van het vaccin is misschien deels de oorzaak. Uit een onderzoek van de Universiteit van Chili bleek dat een enkele dosis van het CoronaVac-vaccin slechts 3 procent effectief was, maar dat dat na beide doses steeg tot 56,5 procent.

‘Waarom Chili zulke hoge infectiepercentages krijgt, is verbijsterend, en het is waarschijnlijk te wijten aan verschillende factoren. Vanwege hun hoge vaccinatiegraad werden de beperkingen iets te snel versoepeld, en dat had kunnen leiden tot een stijging van het aantal gevallen’, zegt Pablo Tsukayama, een microbioloog werkzaam aan de Universidad Peruana Cayetano Heredia in Lima, Peru. ‘Maar, het is ook mogelijk dat de belangrijkste varianten die in omloop zijn, Gamma en Lambda, enkele immuun-ontsnapping eigenschappen hebben die leiden tot verminderde bescherming tegen vaccins.’

PK

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: