Recordschuld van huishoudens in de VS

De Amerikaanse consumentenschuld steeg in de eerste drie maanden van 2021 met $ 85 miljard tot $ 14,64 biljoen, aangedreven door een sprong in hypotheken, auto- en studieleningen – de grootste componenten van de schuldenlast van huishoudens.

Uit het kwartaalrapport van de Federal Reserve Bank of New York over de schulden en kredieten van huishoudens blijkt dat de totale schuld van huishoudens in het eerste kwartaal van 2021 met $ 85 miljard (0,6 procent) is gestegen tot $ 14,64 biljoen.

Gevoed door lage tarieven en een gloeiend hete huizenmarkt, steeg de hypotheekschuld in het eerste kwartaal van 2021 met $ 117 miljard en bedroeg eind maart $ 10,16 biljoen.

De saldi van auto- en studieleningen stegen in het eerste kwartaal met respectievelijk $ 8 miljard en $ 29 miljard.

Een verrassing in het rapport kwam van een aanzienlijke daling van de creditcardschuld. Creditcardsaldi bedragen nu $ 770 miljard, of $ 157 miljard lager dan eind 2019, “in overeenstemming met zowel de afbetalingen onder leners als de verminderde consumptiemogelijkheden”, aldus het rapport.

In totaal daalden de niet-huisvestingssaldi (inclusief creditcard, autolening, studielening en andere schulden) met $ 18 miljard en liggen nu $ 49 miljard onder het niveau van 2019-Q4.

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: