President Santokhi: ‘Het komt goed met de SLM mits iedereen meewerkt aan doorstartplan’

President Chandrikapersad Santokhi is ervan overtuigd dat het weer goed komt met de Surinaamse Luchtvaart Maatschappij (SLM). Daarvoor zal een ieder moeten meewerken aan het doorstartplan dat de leiding van het bedrijf gepresenteerd heeft om de maatschappij weer gezond te krijgen, zo zei hij donderdag 15 juli in een lokaal televisieprogramma. 

Santokhi benadrukte, dat de SLM, met een schuld van 100 miljoen Amerikaanse dollar, in een crisis verkeert en dat die crisis met crisismaatregelen wordt aangepakt. De regering kon lokaal geen geschikte persoon vinden voor de grondige reorganisatie en doorstart van de luchtvaartmaatschappij. Zij vond in de Nederlander Paul de Haan iemand die in de branche zit en hij werd voor een korte periode aangetrokken. 

‘Zijn contract zal jaarlijks geëvalueerd worden en mocht na een jaar blijken dat hij niet performt dan mogen we hem bedanken. Als hij zijn werk goed doet dan moeten we kijken wat hij voor ons achterlaat als een nieuwe SLM.’

Volgens het staatshoofd waren er geluiden om de SLM op te doeken en faillissement aan te vragen. Hij heeft daaraan niet meegewerkt, maar meent dat Suriname wel in staat moet zijn verregaande maatregelen te treffen die offers vragen om het bedrijf weer gezond te maken. 

De Johan Adolf Pengelluchthaven zal een hub moeten worden en de SLM zal samenwerkingen met grote maatschappijen moeten aangaan. Er is daarvoor een integraal plan ontwikkeld. 

Voor de uitvoering van het doorstartplan voert de regering gesprekken met de directie en vakbond. Partijen wisselen van gedachten hoe het bedrijf af te slanken, mensen bereid te krijgen offers te brengen, het bedrijf te rationaliseren. Ook zal er een herschikking van de schuld moeten plaatsvinden. Verder zullen bedrijfsactiviteiten c.q. –diensten en gebouwen lokaal en in het buitenland afgestoten moeten worden. Ook zal personeel moeten vertrekken op basis van vrijwilligheid. 

President Santokhi zei ook, dat de regering een maatschappij heeft overgenomen die een Boeing-toestel had aangeschaft waarvan geadviseerd was dat niet te doen. Aan de aanschaf met staatsgarantie waren hoge kosten verbonden en een ingewikkeld contract. 

‘De regering wil alles dat op dit moment bijdraagt aan de hoge kosten, weg. Juristen moeten voor een goede afwikkeling daar goed naar kijken. Het bedrijf moet zich bezighouden met haar kerntaken en zaken die te maken hebben met andere bedrijfsactiviteiten afstoten.’

Het staatshoofd ziet de SLM graag weer de regionale markt veroveren. Daartoe worden gesprekken gevoerd met andere maatschappijen, zoals de KLM en Caribbean Airlines. Echter moet de maatschappij blijven vliegen, waardoor de directie op zoek moet naar vliegtuigen om deze activiteiten te kunnen continueren.

error: Kopiëren mag niet!