Ministerie van TCT verwacht dat Canawaima veerboot binnenkort opgeleverd wordt

‘Onderdelen voor reparatiewerkzaamheden ontvangen door SDSM’

De Canawaima veerboot ligt, vanwege een gebruikelijke controle en inspectie van het deel van de boot onder de waterlijn, al vele maanden in Paramaribo. ‘Pas als er overeenstemming is tussen Guyana en Suriname over het weer openstellen van de grens, kan de veerboot, na reparatie uiteraard, weer in de vaart worden genomen’, zo liet directrice Transport Estrea Noordzee van het ministerie van Transport, Communicatie en Transport eind december 2020 weten in gesprek met Dagblad Suriname. 

Inmiddels zijn onderdelen voor reparatiewerkzaamheden gearriveerd en het ministerie van Transport, Communicatie en Toerisme verwacht dat de veerboot binnenkort wordt opgeleverd en weer kan worden ingezet op de Corantijnrivier.

De Surinaamse tak van Canawaima, een bedrijf dat de afgelopen jaren is geplaagd door allerlei financiële en administratieve problemen en dat heeft mogelijk onder andere tot gevolg gehad, dat de veerboot al vele maanden met mankementen en regulier onderhoud uit de vaart is genomen.

Mevrouw Noordzee liet 6 april Dagblad Suriname weten: ‘De actuele situatie is dat de boot aan de kade ligt bij de SDSM. Het is reeds uit dok, doch er moeten nog enkele reparaties aan worden verricht. De onderdelen voor de boot zijn reeds besteld. Zodra de reparaties zijn verricht, zal de boot na afstemming met de Guyanezen worden ingezet.’

Weer reparaties?

Welke reparaties nog moeten worden verricht is onduidelijk. Duidelijk is wel, dat feitelijk sinds mei 2019 de veerboot praktisch constant niet heeft gevaren vanwege allerlei reparaties en wachten op onderdelen uit het buitenland. 

‘Wij verwachten dat de boot binnenkort opgeleverd wordt’

De directrice Transport zegt donderdag 15 juli tegenover Dagblad Suriname: ‘De ontwikkeling is dat de onderdelen ter finalisering van de reparatie van de veerboot intussen zijn ontvangen door SDSM. Dus verwachten wij dat de boot binnenkort opgeleverd zal worden.’

EU investeerde miljoenen in veerdienst

De veerdienst werd op 6 november 1998 in het leven geroepen met ondersteuning van de Europese Unie. De veerboot had het boegbeeld van het streven van de EU moeten worden om de landen in de regio meer met elkaar te integreren. Het Ontwikkelingsfonds van de EU (EDF, European Development Fund) stak twintig miljoen dollar in de vervanging voor een oude passagiersboot. Voor het eerst werd autoverkeer mogelijk over de Corantijnrivier, zo schreef de Nederlandse krant Trouw 7 oktober 2000 (https://www.trouw.nl/nieuws/de-weg-naar-de-veerboot-blijft-erg-lang-kapot~b7d50da4/). 

Veerboot feitelijk sinds mei 2019 uit de vaart

De Surinaamse Canawaima veerboot is al maanden uit de vaart, feitelijk sinds mei 2019, zo berichtte Dagblad Suriname eerder. Geplaagd door allerlei mankementen, vertragingen tijdens de reparatiewerkzaamheden, onderdelen kwamen met vertraging uit Nederland, uiteindelijk toch weer de verbinding tussen Suriname en Guyana onderhoudend, maar door de Covid-pandemie en de sluiting van de grenzen weer uit de vaart. En als klap op de vuurpijl werd begin december bekend, dat de bodem van de MV Canawaima moet worden vervangen, omdat het maandenlang op modder heeft gelegen. De veerboot saga in een notendop uiteengezet. Er lijkt een vloek op de Surinaamse veerboot te liggen.

PK

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: