Kwie kwie vangen mag vanaf vrijdag 16 juli weer

Vanaf vrijdag,16 juli mag weer op de veel gewilde kwie kwie vis gehengeld worden. Ter uitvoering van artikel 4 van de Visstandbescherminswet is van overheidswege c.q het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij voor alle kwie kwie-soorten het seizoen gesloten verklaard vanaf 1 april tot en met 15 juli. Gedurende deze periode van het jaar is het verboden op deze vissoorten te hengelen of het te vangen. Het kopen, verkopen, transporteren en zelfs in het bezit hebben van deze vissoorten is bij wet verboden.

Bij overtreding is de Wet Economische delicten van toepassing. Bij overtreding van de wet is de boete vastgesteld op SRD 100 per vis. Dit jaar waren er nauwelijks politieberichten in het nieuws over illegale kwie kwie vangst. Dit betekent niet dat er mogelijk gevallen zijn geweest waarbij stiekempjes wel kwie kwie werd gevangen en genuttigd. 

Vorig jaar werd een persoon in Nickerie betrapt met 200 stuks kwie kwie in zijn bezit. Hij moest een boete van SRD 2.000 neer tellen. Nu met het einde van het gesloten seizoen en met de komende droge periode in aantocht hoeven de fervente hengelaars zich niet al te druk te maken om controles en boetes. De publieke bekendmakingen over openstelling van commerciele visgaten zullen de komende tijden dan ook vaker te zien zijn.   

In het gesloten seizoen voor de kwie kwie legt deze vissoort namelijk haar eieren in schuimnesten. Hengelen of vangen van de kwie kwie-soorten is daarom verboden.

De kwie kwie’s komen voor in zwampen, sloten en kreken. In Suriname zijn Saramacca en Nickerie heel bekend om deze visssoort, maar de zwamprijke Coronie met de vele afvoerkreken en sloten staat ook niet achter. Omdat de kwie kwie veel gevangen en genuttigd wordt in Suriname, wordt deze vissoort met uitroeiing bedreigd. In de wet is er zelfs een minimum lengte vastgesteld voor de kwie kwie van 12 centimeter. Ondanks het gesloten seizoen wagen velen toch een kans om de kwie kwie te vangen in haar legperiode.

SS

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: