Frankrijk en Suriname praten over verdere invulling Grensverdrag

Bij het ministerie van Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking vond 12 juli het eerste onderhoud plaats tussen Suriname en Frankrijk, in aanwezigheid van de lokale overheden van Frans-Guyana, om te discussieren over de Gezamenlijke Verklaring. Dit belangrijke document is gekoppeld aan het Grensverdrag, oftewel het protocol dat de grens regelt vanaf de monding van de Marowijnerivier tot aan de samenvloeiing van de Lawa, Litani en Marowini. 

Minister Albert Ramdin had eerder dit jaar in maart in Parijs met zijn Franse collega deze documenten getekend. 

Exclusief in het Grensverdrag is overeengekomen, dat gewerkt zal worden aan de verdere ontwikkeling van het Marowijne grensgebied, waarbij centraal staat dat de welvaart en het welzijn voor de grensbewoners verbeterd wordt.

Voor de eerste fase van uitvoering zijn de volgende gebieden geïdentificeerd: management van de grensrivier, veiligheid en milieu.

Het is van belang, dat er organisatie en structuur komt in het personen- en goederenverkeer, dat gewerkt wordt aan het probleem van de vervuiling van de rivier, dat aandacht wordt besteed aan het probleem van grensoverschrijdende criminaliteit en het probleem van illegale goudwinning op de grensrivier. 

Voor de uitwerking van deze gebieden zullen werkgroepen geformeerd worden die belast zullen zijn met het verder inhoud geven aan de prioriteiten. Er zal van weerzijden een coördinator benoemd worden die het werk van de werkgroepen zal monitoren. Het geheel zal middels de geherstructureerde River Council, het mechanisme dat sinds 2008 de samenwerking met Frans-Guyana inkadert, worden geleid.  

De vergadering werd voorgezeten door ambassadeur Miriam Mac Intosh van Surinaamse zijde en de Franse ambassadeur Antoine Joly.

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: