Vergrijzende Amerikaanse bevolking

De regering-Biden waarschuwt dat de VS afstevent op een gevaarlijk economisch tekort nu de babyboomers van na de Tweede Wereldoorlog senioren worden, en benadrukt de noodzaak van meer federale hulp.

In maart stelde de Amerikaanse president Joe Biden voor om de federale medische programma’s voor burgers met een lager inkomen met $ 400 miljard te verhogen om thuiszorg voor ouderen en zieken te financieren, maar hij vindt het moeilijk om voldoende steun te krijgen, zelfs van zijn eigen Democratische partij.

Babyboomers van na de Tweede Wereldoorlog worden nu senioren, wat wijst op een potentieel gevaarlijk gebrek aan verzorgers.

Momenteel is 16,5% van de Amerikaanse bevolking of 54 miljoen mensen (een cijfer dat dicht bij de hele bevolking van Italië ligt) ouder dan 65 jaar. Tegen 2030 zal dat aantal 74 miljoen ouderen bereiken. Het aantal 85-plussers dat de meeste zorg nodig heeft, groeit nog sneller.

De wereldwijde pandemie heeft het gebrek aan betaalbare zorg voor kinderen, ouderen en gehandicapten aan het licht gebracht – waarbij zelfs enkele Republikeinen die aanvankelijk tegen het uitgavenpakket waren, nu de noodzaak van verandering inzien.

Nalaten om op te treden zou waarschijnlijk ook de Amerikaanse economie verder schaden door het moeilijker te maken voor vrouwen (die tijdens de Covid-19-pandemie miljoenen banen hebben achtergelaten om voor niet-schoolgaande kinderen en/of oudere familieleden te zorgen) om weer aan het werk te gaan .

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: