Nog steeds weinig bekend over Deens waterstofcentrale project

Er is nog steeds weinig bekend over het waterstofcentrale project waarover de regering en het Deens bedrijf Hybrid Power System Group (HPSG) in maart van dit jaar een overeenkomst hebben getekend.

Volgens de overeenkomst zal HPSG een 100 megawatt energiecentrale bouwen en exploiteren in partnerschap met de overheid. Met de bouw van de energiecentrale zou een bedrag van US$ 1,2 miljard gemoeid gaan. Het waterstofcentrale project is het eerste investeringsprojekt dat in het kader van de Foreign Direct Investments door het ministerie van Buitenlandse zaken, International Business en Internationale Samenwerking (BIBIS) is goedgekeurd. De waterstofcentrale moet in het district Commewijne komen.

Ondanks de omvang van het project is er tot nu toe weinig bekend over de investeerders achter HPSG, de stand van zaken van het project en enkele belangrijke relevante zaken met betrekking tot de getekende overeenkomst.

Het Assembleelid Rabin Parmessar van de NDP-fractie zegt dat de regering tot nu toe weinig openheid van zaken geeft. Zijn fractie en die van de BEP hebben in maart, nadat de ondertekening van de overeenkomst bekend werd, om een openbare vergadering gevraagd waarin de regering meer duidelijkheid moest komen verschaffen aan het parlement. Die vergadering is tot nu toe niet uitgeschreven en het bleef sinds toen ook stil rond het waterstofcentrale projekt.

In het schrijven aan Assembleevoorzitter Marinus Bee waarin om een openbare vergadering over dit onderwerp werd gevraagd hebben de NDP- en de BEP-fractie inzage gevraagd in de getekende overeenkomst. Ze wilden weten of daarin committeringen zijn gedaan en welke. Naast tal van technische aspecten vragen de NDP- en de BEP-fractie of er een antecedentenonderzoek is gedaan naar het Deens bedrijf en de reeds succesvolle gepleegde investeringen in andere landen, alvorens een overeenkomst met hen te sluiten.

Rabin Parmessar heeft tijdens de recente begrotingsbehandeling weer nadere informatie gevraagd rond dit energieproject. Hij vroeg expliciet tegen welke voorwaarden de uit dit project opgewekte energie aan Suriname zal worden verkocht. De gevraagde informatie bleef van regeringswege uit.

SS

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: