Elf verdachten moordaanslag op Haitiaanse president opgepakt in ambassade van Taiwan

Een groep mannen waarvan wordt aangenomen dat ze deel uitmaakten van het moordcommando dat de Haïtiaanse president Jovenel Moise heeft vermoord, is donderdag gearresteerd nadat ze hun toevlucht hadden gezocht in de Taiwanese ambassade op het Caribische eiland, zo melden diverse internationale media vrijdag 9 juli, waaronder de South China Morning Post.

De Taiwanese ambassade had toestemming gegeven aan de politie om het pand te betreden, volgens een verklaring die vrijdag op de website van de ambassade is gepubliceerd:

‘Taiwan, als een verantwoordelijk lid van de internationale gemeenschap, en een lange tijd trouwe vriend en geloofwaardige partner van de Republiek Haïti, stemde onmiddellijk in met en machtigde de Haïtiaanse politie om een ​​zoektocht uit te voeren om gerechtigheid te krijgen en de waarheid achter het incident te achterhalen. zo snel mogelijk’, staat in de verklaring.

De Haïtiaanse politie zei donderdag, dat de moordploeg bestond uit 26 Colombiaanse staatsburgers en twee Amerikanen van Haïtiaanse afkomst. De Taiwanese ambassade heeft de nationaliteiten van de op haar terrein aangehouden verdachten niet bekendgemaakt

De woordvoerster van het Taiwanese ministerie van Buitenlandse Zaken, Joanne Ou, vertelde de online organisatie Taiwan News dat een groep gewapende mannen langs de bewakerspost was geglipt en de binnenplaats van de ambassade was binnengegaan voordat ze werden ontdekt door het beveiligingsteam van de ambassade, dat onmiddellijk de Haïtiaanse politie op de hoogte bracht.

Haïti is een van de 15 landen die Taipei erkennen in plaats van Peking. De meeste van deze landen liggen in Latijns-Amerika en eilandstaten in de Stille Oceaan.

Volgens het adres op de website bevindt de ambassade van Taipei zich in de buurt van de woning van Moise, waar hij werd neergeschoten.
Het internationaal recht schrijft voor dat een gastland de diplomatieke missies van een ander land, zoals ambassades en consulaten, alleen mag betreden na uitdrukkelijke toestemming hiervoor.

Moise werd woensdag in de vroege uren onder vuur genomen. Zijn vrouw werd met ernstige verwondingen naar Florida gevlogen.
Hoewel de exacte motieven achter de moord onduidelijk blijven, zijn volgens de Haïtiaanse autoriteiten ten minste drie verdachten gedood, terwijl 17 door de politie worden vastgehouden en acht anderen voortvluchtig zijn.
De Colombiaanse regering beloofde te helpen bij het onderzoek en merkte op dat ten minste zes leden van het moordcommando gepensioneerde leden van het leger lijken te zijn.

De moord op Moise, die te maken kreeg met wijdverbreide protesten waarin om zijn ontslag werd gevraagd, dreigt de Caribische eilandnatie in nog grotere instabiliteit te storten.

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: