Tussenhandel zou verboden moeten zijn

De Economische Controle Dienst (ECD) van het ministerie van Economische Zaken, Ondernemerschap en Technologische innovatie (EZ) is recentelijk bezig met het uitvoeren van verscherpte controles op basisgoederen. Uit de controles is gebleken ,dat diverse goederen niet voorzien waren van een prijs en ook is er sprake van prijsopdrijving bij de producten.

Raymond Hasnoe, voorzitter van de Vereniging van Surinaamse Winkeliers (VSW) geeft in een gesprek met Dagblad Suriname aan, dat het zeker wel positief is dat er controles worden uitgeoefend, omdat sommige winkeliers wel degelijk misbruik maken van de situatie.

Maar, Hasnoe geeft ook aan, dat winkeliers ook onterecht worden aangepakt. Tussenhandel zou verboden moeten zijn en volgens Hasnoe zou het ministerie van Economische Zaken daarop moeten toezien. De tussenhandelaars kopen goederen bij de groothandelaars en vervolgens worden de goederen aan de winkeliers verkocht tegen een hogere prijs. De oorzaak van een hoge prijs ligt dus niet altijd bij de winkeliers zelf.

Hasnoe stelt dat winkeliers ook erop moeten letten dat ze geen goederen bij tussenhandelaars kopen. ‘Dat is een controle die de winkeliers voor zichzelf moeten inbouwen en ook moeten de importeurs niet verkopen aan iedereen. De importeurs spelen mee met dit vraagstuk, dat dit probleem in stand wordt gehouden en het moet ophouden.’ Hij geeft verder aan, dat tussenhandelaars sowieso uitgeschakeld moeten worden en dat de winkeliers moeten waken dat ze geen spullen kopen bij tussenhandelaars, de goederen moeten dus rechtstreeks van de distributeur of importeur komen. 

In deze crisisperiode waarin mensen letten op al hun centjes, krijgen ze ook te maken met een prijsverhoging, terwijl dat niet gedekt is, stelt Hasnoe. Hij geeft aan dat de consumenten elke dag klagen over de prijzen. Mensen zijn nu beperkt in het doen van inkopen, omdat ze weinig geld hebben of omdat de producten zijn gewoon te duur. Men koopt dus alleen maar goederen die men dringend acht. Volgens hem klagen niet alleen de consumenten, maar de winkeliers vinden de situatie ook erg. Ook is er al zo’n 30 jaar sprake van dit fenomeen, maar de overheid heeft dit probleem nog steeds niet aangepakt.

SK

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: