PAHO wil grotere voorraad Covid-vaccins voor Latijns-Amerika en Caribisch gebied

De directrice van de Pan-Amerikaanse Gezondheidsorganisatie (PAHO), Carissa F. Etienne, heeft woensdag 7 juli opgeroepen tot een grotere voorraad Covid-19-vaccins voor de Pan-Amerikaanse regio, waarbij zij opmerkte dat ‘miljoenen mensen in Latijns-Amerika en het Caribisch gebied nog steeds niet weten wanneer zij de kans zullen krijgen om te worden ingeënt’.

‘Sommige landen in Zuid- en Centraal-Amerika, waar de pandemie bijzonder hard heeft toegeslagen, hebben nog niet voldoende vaccins kunnen krijgen om 3% van hun bevolking volledig in te enten’, vertelde dr. Etienne aan verslaggevers tijdens haar wekelijkse persconferentie.

Ze zei: ‘De PAHO heeft er bij de landen die over voldoende vaccins beschikken op aangedrongen deze te delen met de landen in Noord- en Zuid-Amerika die het nog steeds moeilijk hebben. Die oproep begint weerklank te vinden.’

Dr. Etienne merkte op dat ‘donaties van doses Covax helpen om de beschikbaarheid van vaccins in de volgende ronde aanzienlijk uit te breiden, met ongeveer 60 miljoen doses uit de Verenigde Staten en meer dan 11 miljoen uit Japan, die bijdragen tot de verwachte toewijzing van ongeveer 143 miljoen doses’.

‘Hoewel we op korte termijn op donaties moeten vertrouwen, maken we nu al plannen voor een toekomstscenario waarin meer aanbod beschikbaar zal zijn. De PAHO brengt het tekort aan vraag van onze lidstaten in kaart om te bepalen hoe het Revolving Fund landen kan steunen om hun toekomstige doelstellingen te bereiken met Covid-vaccins en andere benodigdheden, zoals injectiespuiten en apparatuur voor de koelketen’, voegde zij eraan toe.

De PAHO-directrice zei ook, dat de 24 miljoen doses Covax die tot dusver in de regio zijn gebruikt ‘snel in gebruik zijn genomen, en dat de landen staan te popelen om de extra toewijzingen te verschepen zodra de voorraden beschikbaar zijn. Onze landen weten hoe zij vaccins moeten inzetten en zijn er klaar voor. Maar ze hebben meer doses nodig, en wel nu’.

Zij merkte op, dat een op de vier mensen in de regio volledig is geïmmuniseerd en dat in de Pan-Amerikaanse regio meer dan 600 miljoen doses zijn toegediend. Meer dan de helft van deze doses is echter toegediend in slechts één land, de Verenigde Staten.

Chili en Uruguay hebben ongeveer 50% van hun bevolking volledig geïmmuniseerd en Canada heeft meer dan 30% geïmmuniseerd, merkte dr. Etienne op.

‘Maar miljoenen mensen in Latijns-Amerika en het Caribisch gebied weten nog steeds niet wanneer zij de kans krijgen om te worden ingeënt’, zei zij.

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: