Aantal Cubanen in Suriname neemt af

De Surinaamse Luchtvaartmaatschappij heeft schriftelijk te kennen gegeven, dat de Cubaanse passagiers van de gecancelde chartervlucht naar Nicaragua kunnen rekenen op restitutie. Gezien de precaire situatie waarin de SLM verkeert, zal de betaling in kavels plaatsvinden.

Restitutie in kavels

De land verhuizende Cubanen zeggen, dat daarmee hun probleem niet is opgelost. De SLM heeft niet aangegeven in hoeveel kavels en binnen welke tijd zij zullen voldoen aan de terugbetaling. De luchtvaartmaatschappij wil aan de charteraar uitbetalen. De passagiers eisen, dat er rechtstreeks via de bank wordt verrekend.

Buitenlandse bankrekeningen

Aangezien de migranten geen bankrekeningen in Suriname hebben, worden bankrekeningnummers in het buitenland doorgegeven. Deze weg van uitbetaling lijkt makkelijker gezegd dan gedaan. Het is de vraag of het wel mogelijk is.

Boosheid voert de boventoon

Welwillende burgers betreuren het, dat zij de helpende hand hebben uitgestoken naar de ‘zielige groep’ groep door hun huisvesting te verlenen voor enkele dagen. De kwestie sleept zitten nu al langer dan een maand voort. De boze Cubanen weigeren elders onderkomen en werk te zoeken zodat zij op eigen benen kunnen staan. Zij gaan ervanuit, dat zij zijn opgelicht. Dat zij anderen met hun nood opzadelen maakt hun niet uit.

Onhebbelijkheid

Cubanen van de gestrande vlucht zoeken de schuld van hun mistappen bij iedereen behalve zichzelf. Wanneer zij hun zin niet krijgen keren zij zich onhebbelijk tegen welwillende burgers die hun aan tijdelijk onderdak en voeding hebben geholpen.

Verblijfplaats wordt gesloopt

Zover kon worden opgehaald zijn de passagiers opgevangen op twee adressen in het district Para en in Paramaribo. De eigenaar van het pand te Bridge Village in Paramaribo-Noord geeft aan, dat op dit adres 17 personen zijn ondergebracht waaronder mannen, vrouwen en kinderen. Het huis wordt als het ware gesloopt.  Er wordt geweigerd om financieel bij te springen maar de airconditioner draait wel de hele dag op volle toeren. Er wordt gulzig gebruik van electra, water en andere voorzieningen. Bovendien stellen zij zich op het standpunt dat zij niet te eten hebben, maar er wordt wel rijkelijk sterkedrank geschonken.

Dader voortvluchtig 

De Cubaanse arts Abreu die de chartervlucht organiseerde is ondergedoken. Hij durf zijn landgenoten niet onder ogen te komen. Hij is meerdere keren hardhandig aangepakt door zijn landgenoten die zich bedrogen voelen. De passagiers hebben zijn auto gegijzeld, mobiletelefoon ontnomen en gehackt. Door deze inbraak zijn zij aan privé correspondentie, telefoonnummers en adressen gekomen via welke zij Abreu zwartmaken bij familie, vrienden en kennissen.  Personen bij wie hij zoekend naar een onderduikadres wordt aangeklopt, distantiëren zich van hem.

Deel van de passagiers heeft Suriname verlaten

Vernomen wordt, dat enkele passagiers van de gestrande Nicaragua-chartervlucht de moed hebben opgegeven. Zij hebben Suriname inmiddels via sluipwegen met Braziliaanse schoeners verlaten. Vanuit Suriname reizen zij naar Brazilië om vandaaruit door te reizen naar de Verenigde Staten.  Hoe zij aan hun tegoed bij de SLM zullen komen kon geen antwoord worden gegeven.

Repatriatievluchten 

Het aantal Cubanen in Suriname is aan het verminderen. Er worden regelmatig repatriatie vluchten uitgevoerd door Fly Always. Alleen zij die hun documenten in orde hebben komen in aanmerking om te repatriëren. Verwacht wordt, dat de volgende repatriatie over twee weken zal plaatsvinden. 

HD

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: