Spike Lee, de eerste zwarte jury voorzitter van Cannes

Het film festival van Cannes rolde dinsdag voor het eerst in meer dan twee jaar de rode loper uit en lanceerde de spectaculaire Franse Rivièra met de première van Leos Carax’s ‘Annette’, de introductie van de jury van Spike Lee, en met hoge verwachtingen van een slopend pandemisch jaar voor de cinema.

Het 74e Cannes opende dinsdag met zoveel glitter als het maar kon oproepen, geleid door “Annette”, een fantastische musical met Adam Driver en Marion Cotillard en gescoord door het muzikale duo Sparks.

De openingsceremonie keerde ook terug naar de winnaar van de Palme d’Or van vorig jaar, Bong Joon Ho (voor “Parasite”) en Jodie Foster, die voor het eerst naar Cannes kwam als 13-jarige met Martin Scorsese’s “Taxi Driver”, voor een ere-Palme .

Lee, die aan het hoofd staat van de jury die de Palme van dit jaar zal bepalen, arriveerde eerder op de dag met een honkbalpet “1619” en probeerde zich onopvallend op te stellen.

Lee’s aanwezigheid was moeilijk te negeren. Zijn gezicht als Mars Blackmon uit zijn speelfilmdebuut “She’s Gotta Have It” uit 1986 (die in première ging in Cannes) prijkt dit jaar op de poster van het centrale festivalcentrum, het Palais des Festivals.

“De wereld wordt gerund door gangsters”, zei Lee, die de voormalige Amerikaanse president Donald Trump, Bolsonaro en de Russische president Vladimir Poetin opsomde.

Lee, die vorig jaar “Da 5 Bloods” voor Netflix maakte, knipperde nauwelijks met zijn ogen toen hem naar het onderwerp werd gevraagd.

“Bioscoop- en filmplatforms kunnen naast elkaar bestaan”, zei Lee, die Cannes “het grootste filmfestival ter wereld” noemde.

“Er was eens de gedachte dat tv de bioscoop zou doden. Dus dit spul is niet nieuw.”

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: