Jonge kinderen leren omgaan met het Covid-virus

Het coronavirus is niet meer weg te denken uit het nieuws en maakt een groot deel uit van de huidige samenleving. Ook jonge kinderen komen ermee in aanraking, of je het nieuws nu van ze probeert weg te houden of niet. Het coronavirus uitleggen aan kinderen is daarom ook heel belangrijk. En het liefst moet dat op een manier gedaan worden waarbij ze het goed begrijpen.

De meeste kinderen in de leeftijd 2-5 jaar geven aan, dat mama en papa een mondkap op moeten zodat ze geen corona krijgen. Ze denken veelal dat een mondkap voldoende is om bescherming te bieden tegen het virus. Ze hebben ook nauwelijks een idee hoeveel mensen aan het virus sterven of heel erg ziek worden. De ernst van de zaak begrijpen ze niet.

Kinderen van die leeftijd ervaren het als opgesloten zitten. Ze begrijpen niet waarom alles ineens veranderd is. Ze mogen niet meer met mama en papa uit, niet eens naar de winkel. Ook begrijpen ze niet helemaal waarom ze niet naar school mogen of waarom ze niet bij hun vriendjes of vriendinnetjes mogen spelen. Een moeder vertelt: ‘Mijn dochter van 4 jaar blijft vragen wanneer ze naar oma en opa mag, als het aan haar lag zou ze elke dag een bezoek willen brengen aan hun. Maar, dat kan niet en ik probeer haar uit te leggen dat oma en opa heel gauw ziek kunnen worden en dat we heel voorzichtig moeten zijn.’

Wat moeten kinderen weten over het Covid-virus?

Als er niet goed uitgelegd wordt wat het Covid-virus precies is en wat er aan de hand is, kunnen kinderen snel bang worden. Kinderen nemen namelijk de informatie die ze kennen en vullen die in met dingen die ze zelf verzinnen. Voordat ouders uitleggen wat het corona-virus is, is het belangrijk om vast te stellen wat zij al denken te weten. Kinderen dienen te weten hoe het virus eruit ziet, wat het doet, hoe het virus zich verspreidt en hoeveel afstand men moet houden om niet besmet te raken. Ook moeten ouders aan hun kinderen uitleggen welke maatregelen ze zelf kunnen nemen om verspreiding te voorkomen, zoals handen wassen, afstand houden en in hun elleboog hoesten.

Het is lastig om vriendjes niet te kunnen zien en niet op bezoek te kunnen bij opa en oma. Maar, er kan bijvoorbeeld wel afgesproken worden om een paar keer te videobellen of misschien samen online een spelletje te doen. Het is heel belangrijk om kinderen ook gerust te stellen.

SK

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: