Indiase miljardairs strijden voor zonne-energie

De Indiase tycoon Mukesh Ambani’s toetreding van 10 miljard dollar tot hernieuwbare energie zou de tarieven voor zonne-energie verder om laag kunnen duwen en biedingsoorlogen met collega-miljardair Gautam Adani kunnen ontketenen.

De twee rijkste mannen van India wedijveren om het voortouw te nemen in de ambitie van premier Narendra Modi om de capaciteit voor groene energie in het op een na dichtstbevolkte land ter wereld tegen 2030 met meer dan viermaal te verviervoudigen tot 450 gigawatt (GW).

De twee miljardairs – en Modi – komen allemaal uit de West-Indiase deelstaat Gujarat.

Tarieven voor zonne-energie in India behoren al tot de laagste ter wereld en zijn tijdens veilingen in Gujarat gedaald tot onder de 2 Indiase roepies ($ 0,0269) per kilowattuur.

Zowel Ambani als Adani hebben bedrijven gebouwd op basis van fossiele brandstoffen. Reliance runt ’s werelds grootste raffinagecomplex in Jamnagar in Gujarat, terwijl Adani de grootste particuliere exploitant van kolengestookte thermische centrales in India is en de grootste kolenhandelaar van het land.

India is ’s werelds derde grootste uitstoter van broeikasgassen. Op kolen gebaseerde elektriciteitsopwekking zou dramatisch kunnen dalen als de grote spelers groen worden, zeggen analisten.

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: