Haïtiaanse president Jovenel Moïse doodgeschoten door groep gewapende mannen

De Haïtiaanse president Jovenel Moïse raakte “dodelijk gewond” en zijn vrouw werd neergeschoten tijdens een gewapende aanval in de vroege ochtend van woensdag 7 juli in hun privéwoning boven de heuvels van Port-au-Prince, zei de waarnemend premier van het land, Claude Joseph.

Verschillende bronnen melden, dat Moïse tijdens de aanval werd gedood en dat zijn vrouw, Martine Moïse, werd neergeschoten.

In een verklaring van het kantoor van de premier zei Joseph dat de aanval woensdag rond 1 uur plaatsvond en dat sommige niet-geïdentificeerde aanvallers Spaans spraken. Het staatshoofd, aldus de verklaring, was “dodelijk gewond”.

First Lady Martine Moïse raakte gewond en wordt behandeld, aldus de verklaring.

De aanvallers beweerden agenten te zijn van de Amerikaanse Drug Enforcement Administration, volgens video’s die zijn gemaakt door mensen in de buurt van het huis van de president. Moïse, 53, woont in Pelerin 5, een wijk net boven de heuvels in de hoofdstad.

Op de video’s hoort iemand met een Amerikaans accent in het Engels over een megafoon zeggen: “DEA-operatie. Ga allemaal staan. DEA-operatie. Iedereen achteruit, ga staan.”

In een verklaring riep Claude Joseph woensdag de bevolking op tot kalmte. Hij zei dat leger en politie de orde zullen handhaven.

Moïse was sinds 2017 president van het land in de Caribische Zee. Zijn mandaat was echter omstreden en sinds 2018 regeerde hij per decreet. In februari zou een staatsgreep tegen hem zijn verijdeld. Er werden toen 23 vermeende coupplegers gearresteerd, onder wie een hoge rechter en een politiefunctionaris.

In de ruim vier jaar dat hij aan de macht was, versleet Moïse maar liefst zeven premiers. Interim-premier Joseph zou deze week worden vervangen.

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: