Taxitarieven zijn aangepast

De taxitarieven zijn sedert het weekend lichtelijk aangepast. De zogeheten garage taxi’s hebben hun tarieven met SRD 2 tot SRD 3 aangepast, terwijl de straattaxi’s gemiddeld SRD 5 meer vragen voor een rit. Voor een taxirit vanuit het stadscentrum naar één van de buitenwijken van Paramaribo betaalde men voorheen gemiddeld SRD 45. Dezelfde rit kost nu SRD 50. Nog geen jaar geleden bedroeg het tarief SRD 30.

De meest recente aanpassing van de taxitarieven heeft alles te maken met de verhoogde prijs van brandstof. In het weekend is de maximum literprijs van benzine vastgesteld op SRD 15.

Tegenover Dagblad Suriname zeggen taxichauffeurs, dat de Covid-19 situatie en de verslechterende economische situatie de belangrijkste oorzaken zijn van de drastisch teruggelopen aanloop van klanten. Kreeg een taxichauffeur voorheen gemiddeld 8 to 9 ritten per dag, nu is dat teruggelopen naar 2 tot 3 ritten. 

Niet lang geleden waren onder de taxichauffeurs klaag geluiden te horen over waarom ze geen Covid-steun van de overheid kregen, terwijl buschauffeurs wel daarvoor in aanmerking zijn gekomen. Minister Albert Jubitana van Transport, Communicatie en Toerisme (TCT) zei tijdens de begrotingsbehandeling in het parlement, dat de buschauffeurs bij TCT geregistreerd staan en ook over een chauffeurskaart beschikken. De taxichauffeurs daarentegen zijn niet geregistreerd. De minister liet blijken niet onverschillig te staan tegenover de klachten van de taxichauffeurs, doch wees in één adem erop, dat bij een eventuele Covid-steun taxichauffeurs wel belastingplichtig zijn. 

Met betrekking tot het taxiwezen zei minister Jubitana, dat het beleid van TCT erop gericht is ordening en regulering te brengen. Daartoe zal er een taxi wet worden gemaakt. Prijsregulering en kwaliteitsgaranties zijn daarbij belangrijke  aspecten .

SS 

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: