Stan Swamy: gevangengenomen activist sterft op 84

De Indiase stamrechtenactivist Stan Swamy is overleden aan een hartstilstand in de stad Mumbai. Hij was 84.

De jezuïetenpriester, die leed aan de ziekte van Parkinson, werd in mei overgebracht naar een privéziekenhuis nadat hij positief testte op Covid.

Swamy, de oudste persoon die in India van terrorisme werd beschuldigd, werd in oktober 2020 gearresteerd.

Hij was een van de 16 beroemde activisten, academici en advocaten die werden aangeklaagd op grond van een draconische antiterreurwet.

Swamy had de beschuldigingen herhaaldelijk ontkend en zei dat hij het doelwit was voor zijn werk in verband met de kaste- en landstrijd van stamleden in de staat Jharkhand.

De beschuldigingen hielden verband met geweld dat in 2018 uitbrak tijdens een evenement ter herdenking van een historische strijd van Dalits (voorheen onaanraakbaren) tegen een heerschappij van de hogere kaste.

Het National Investigative Agency (NIA) bleef zich verzetten tegen zijn vrijlating, wat tot woede leidde. Verschillende activisten en mensenrechtenorganisaties hebben het onderzoek beschreven als een “heksenjacht” om critici van de regering van premier Narendra Modi aan te vallen.

Als zoon van een boerenvader en een huisvrouw uit de zuidelijke staat Tamil Nadu, leidde Swamy meer dan tien jaar een school voor het opleiden van leiders van gemarginaliseerde gemeenschappen in Bangalore.

Tijdens een carrière van meer dan 20 jaar vocht hij voor de rechten van inheemse stammen of adivasi’s in Jharkhand.

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: