Misdaadjournalist Peter R. de Vries neergeschoten

De bekende Nederlandse misdaadjournalist Peter R. de Vries is dinsdagavond lokale Nederlandse tijd neergeschoten in het centrum van Amsterdam. Hij zou zwaargewond zijn afgevoerd naar het ziekenhuis, zo meldden diverse media. De NOS kwam ’s avonds meteen met een extra NOS Journaal.

De schietpartij vond rond half acht plaats op de Lange Leidsedwarsstraat. Daar wordt het televisieprogramma RTL Boulevard opgenomen, waar hij te gast was.

Volgens onbevestigde berichten is De Vries door zijn hoofd geschoten. Er zouden vijf schoten zijn gelost, aldus bronnen tegenover de NOS.

Een politiewoordvoerder kon nog niet bevestigen dat het om De Vries gaat. Of het slachtoffer nog aanspreekbaar was, kon de politiewoordvoerder eveneens niet vertellen. Pas in de loop van dinsdagavond kon door de Amsterdamse politie worden bevestigd, dat het inderdaad gaat om Peter R. de Vries:

De politie is met een grote zoekactie met meerdere eenheden op zoek naar een verdachte. Rond 19.40 uur werd via Burgernet een signalement van de vermoedelijke schutter verspreid.

Het zou gaan om een man, met een klein, tenger postuur. Hij droeg een donkergroene jas met camouflagevlekken en een zwarte pet.

Wie deze man ziet, kan hem beter niet zelf benaderen maar kan beter 112 bellen, aldus het Burgernetbericht.

Rond negen uur ’s avonds zou op de snelweg A2 door de politie een persoon zijn aangehouden, vermoedelijk gaat het om de verdachte die wordt gezocht in verband met de schietpartij op De Vries.

Demissionair Minister van Veiligheid en Justitie, Ferd Grapperhaus, en premier Mark Rutte zouden dinsdagavond nog bijeen komen bij de Nationaal Coördinator Terrorisme en Veiligheid in Den Haag, meldt het ministerie van Justitie en Veiligheid. Ze zouden zich laten informeren over de schietpartij in Amsterdam.

Suriname

De Vries was ook geen onbekende in Suriname. Zo had hij in het voorjaar van 2011 negen gezochte Surinaamse criminelen, onder wie drie moordenaars, in Nederland getraceerd. Het ging om criminelen die uit Surinaamse gevangenissen waren ontsnapt.

Ze hadden volgens De Vries ongestoord en onder eigen naam in Nederland een nieuw bestaan opgebouwd. In oktober 2009 zei de toenmalige Surinaamse politiebaas Humphrey Tjin Liep Shie, dat er tien tot twintig veroordeelde moordenaars vrij in Nederland zouden rondlopen.

Eerder spoorde hij een van de ontvoerders van de steenrijke Freddy Heineken op in Paraguay. Voor zijn onderzoek naar de mysterieuze moord op de Amerikaanse Natalee Holloway op Aruba sleepte hij een Emmy Award in de wacht. De Vries kon een bekentenis van moordverdachte Joran van der Sloot met behulp van verborgen camera’s vastleggen op band.

Eind november 2007 presenteerde De Vries een onthullende reportage over een man die begin jaren negentig in Suriname een moord pleegde, maar nog vóór zijn veroordeling uit de gevangenis ontsnapte. Enkele jaren later kwam Justitie hem in Nederland op het spoor, maar greep niet in. Daardoor kon de moordenaar ongestoord verder leven in Nederland. Hij bouwde zelfs een succesvolle carrière als IT’er op bij de overheid. 

De Vries volgde het spoor van de moord naar Suriname en deed een aantal opzienbarende ontdekkingen. In Nederland volgde een confrontatie met de moordenaar.

De Vries is beroemd als misdaadverslaggever en treedt geregeld op als woordvoerder of vertrouwenspersoon in politiezaken of bij rechtszaken. Zo is hij onder andere vertrouwenspersoon van kroongetuige Nabil B. in het grootse Marengo-proces. Onder meer vanwege die zaak wordt hij al lange tijd beveiligd. De Vries zei in 2019 in RTL Boulevard dat hij op de dodenlijst staat van Ridouan Taghi, de hoofdverdachte in het Marengo-proces, die op dat moment nog niet was opgepakt. Dat jaar werd ook advocaat Derk Wiersum neergeschoten, de advocaat van kroongetuige B. Ook B.’s broer is geliquideerd.

In 2013 deden De Vries en zijn vrouw aangifte tegen Willem Holleeder wegens bedreiging bij hun woning.

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: