Italie als winnaar uit de bus na mediterrane strijd in Wembley tegen Spanje

Via een verlenging gevolgd door strafschoppen heeft Italië zich dinsdagavond 6 juli in Wembley, Londen, ten koste van Spanje geplaatst voor de finale van het EK, waar het tegen de winnaar van Engeland-Denemarken aantreedt. 

Na 120 zinderende minuten tussen twee grootmachten (1-1) konden de Azzurri zich via penalty’s redden.

Er is geen confrontatie zo vaak voorbij gekomen tijdens Europese kampioenschappen als die tussen Spanje en Italië. Voor de zevende keer stonden ze tegenover elkaar. Een duel met historie, met venijn maar vooral vaak met klasse. Dit keer ook. Technisch en tactisch groeide het duel in het met ruim 60.000 fans gevulde Wembley-stadion uit tot een examen voor een cursus coach betaald voetbal. Met Mancini uiteindelijk als winnaar.

Een weergaloze Italiaanse counter brak de halve finale na precies 60 minuten open, uitgerekend aan de oostkant van het stadion, pal voor de duizenden Italianen, het merendeel immigranten. Een brul van kabaal klonk toen Federico Chiesa scoorde, knap afrondend na een razendsnele uitbraak over links.

Maar de score was amper geopend, of Mikel Oyarzabal had de gelijkmaker al voor het inkoppen. Voor de Italianen het signaal om nóg wat fanatieker te verdedigen. Hartstochtelijk verdedigden Girogio Chiellini & co het eigen doel.

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: