Investeerders mogen niet op een rode lijst

We moeten eenieder verwelkomen die wil investeren in Suriname en investeerders niet op een rode lijst plaatsen zoals de voorzitter van de Vereniging van Surinaamse Winkeliers (VSW), Raymond Hasnoe, voor pleit.  Als parlementariër betreur ik het, dat meneer Hasnoe momenteel verdeeldheid wil creëren onder de Chinese ondernemers in ons geliefd land Suriname. Hij maakt onterecht een onderscheid van twee groepen te weten “de Surinaamse Chinese winkeliers” en de “Chinese winkeliers”. 

Ook vraag ik me af waarom de nadruk op “Chinees” wordt gelegd? Ze zijn ondernemers en winkeliers, wat heeft hun etniciteit te maken met hun functioneren als ondernemers? Helaas kan meneer Hasnoe dat niet aangeven. Ook moet ik lezen dat meneer Hasnoe van oordeel is dat “buitenlandse winkeliers” wegtrekken. Zou meneer Hasnoe dat kunnen staven met statistieken en cijfermateriaal. Hoe komt hij erbij dat de “Surinaamse Chinezen winkeliers” blij zijn dat de buitenlanders vertrekken? Heeft hij een survey gedaan onder de naar zijn schatting 2.500 winkeliers?

Ondernemers investeren
Echter staat men niet bij stil dat het hier allemaal gaat om ondernemers. Om te kunnen ondernemen moet je investeren en dat hebben ze allemaal afzonderlijk gedaan. Ongeacht als ze Surinamers of buitenlanders zijn. Er zijn winkelpanden gebouwd en dat is uit hun eigen middelen gekomen. Bij de bouw zijn bouwmaterialen lokaal aangekocht en niet uit het buitenland gehaald. Zo hebben ze voor werkgelegenheid gezorgd want wat meneer Hasnoe vergeet te vermelden is dat lokale mensen gebruikt worden om te arbeiden. Ik kan het motief van de buitenlandse winkeliers beschreven door meneer Hasnoe alsof ze ‘hier zijn om geld te verdienen en weg te gaan’ niet terug vinden.

Integendeel zien we integratie. Buitenlandse ondernemers laten hun gezinnen hier naartoe halen en wonen en vestigen zich in Suriname. Zie de vele naturalisatie van personen de afgelopen periode. Waarom vraag je een nationaliteit aan als je van plan ben te vertrekken? Er is geen logica in. Alle winkeliers hebben een band met hun cliënt maar ook ieder onderneming heeft zijn eigen lasten die hij maakt.

Het is betreurenswaardig om te zien dat waar de regering zich gereed maakt om haar armen open te maken voor ieder potentiële investeerder, zien we hier een zogeheten voorzitter van winkeliers die ervoor pleit om naar zijn zeggen wegtrekkende ‘Chinezen winkeliers’ op een rode lijst te plaatsen. Dit keurt ik zeker af en mocht men dit doen dan zal dit een sneeuwbaleffect hebben. Internationale investeerders zullen gebriefd worden dat ons land niet op een nette manier kan omgaan met investeerders.


Groepenhaat
Het is nooit bevorderlijk voor een staat als groepenhaat wordt gepromoot. Suriname staat bekend om een land die met open armen eenieder verwelkomt en juist unieke is voor haar verscheidenheid. We leven in harmonie met elkaar en hebben respect voor elkaar. Integendeel moet je juist pleiten ervoor dat er meer beleid komt om het investeringsklimaat te verbeteren

ZW

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: